Warmtepomp: de 5 meestgestelde vragen

Met een warmtepomp kun je flink besparen op je gasverbruik, of zelfs helemaal van het gas af. Toch bestaan er nog veel misverstanden over warmtepompen. Wat zijn de kosten? Wat is de terugverdientijd? En is mijn bedrijfspand eigenlijk wel geschikt voor een warmtepomp? We spreken Wijnand Wieles, expert duurzame energie bij onze partner Saman Groep en geven antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

1. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en maakt deze geschikt om je bedrijfspand te verwarmen en warm water te leveren. Een warmtepomp gebruikt hiervoor een compressor. Hiervoor is stroom nodig, maar het verwarmen van de ruimte gebeurt veel efficiënter dan met een cv-ketel.

Naast de volledig elektrische warmtepompen zijn er hybride warmtepompen. Die werken naast een traditionele cv-ketel. Bij een hybride systeem schakelt de warmtepomp vanzelf over naar de cv-ketel als er veel vraag naar warmte is.

‘Is je cv-ketel nog goed of wil je graag je ketel als back-up houden? Dan is dit een goede oplossing.’ vertelt Wijnand.

2. Wat kost een warmtepomp?

‘Veel ondernemers denken dat een warmtepomp duurder is dan in werkelijkheid het geval is. Voor een kleine bedrijfsruimte volstaat vaak een hybride warmtepomp vergelijkbaar met consumentenmodellen.’

De aanschafprijs van een hybride warmtepomp begint bij 3.500 euro, inclusief montage en subsidie. Een hybride warmtepomp met ingebouwde cv-ketel kost ongeveer 6.000 euro, en een volledig elektrische warmtepomp heb je vanaf 8.000 euro.

‘Al gauw is een bedrijfsruimte flink groter dan een woning. In dat geval is vaak een combinatie van installaties nodig. Voor grotere ruimtes leveren we daarom altijd specifiek maatwerk.’

Goed om te weten: De overheid stimuleert de overstap naar een warmtepomp met subsidie, waardoor de terugverdientijd nog korter wordt. Dat geldt niet alleen voor een warmtepomp, maar ook voor andere verduurzamende maatregelen.

3. Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

‘Doordat je flink op je stookkosten bespaart, heb je de aanschaf van een warmtepomp binnen een aantal jaren terugverdiend. Bij een hybride warmtepomp is dat gemiddeld zo’n vijf tot zes jaar,’ vertelt Wijnand. Als je bedenkt dat een gemiddelde warmtepomp twaalf tot vijftien jaar meegaat, kun je dus flink besparen.

Bij een volledig elektrische warmtepomp is de terugverdientijd enkele jaren langer, omdat de investering wat hoger is en omdat ondernemers die voor volledig elektrisch kiezen vaak al een goed geïsoleerd bedrijfspand hebben. De terugverdientijd hangt ook af van factoren zoals de gasprijs en de stroomprijs.

Goed om te weten: Kies je ook voor zonnepanelen dan loopt de terugverdientijd nog verder terug. Zonnepanelen wekken juist tijdens de werktijd de meeste stroom op. Zo kan je de stroom die je warmtepomp nodig heeft direct gebruiken. Dat is al een opsteker!

4. Is mijn pand geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerd pand. Je hoeft dan minder te verwarmen, wat leidt tot minder warmteverlies. ‘Als je vloerverwarming hebt, haal je meer rendement uit je warmtepomp, maar noodzakelijk is het niet.’

Overweeg je een volledig elektrische warmtepomp? Dan is het wél verstandig om je isolatie al op orde te hebben! Tot slot heb je ruimte voor een buiten- en binnenunit nodig. In bijna alle gevallen is hier een geschikte oplossing voor te vinden.

Goed om te weten: Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een energieadvies op maat is dan ideaal voor jouw zaak. Zo krijg je direct inzicht in de belangrijkste maatregelen.

5. Van welke subsidies kan ik gebruikmaken?

Bij de aanschaf van een warmtepomp kun je als ondernemer profiteren van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie kan een aanzienlijk deel van de kosten dekken, afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp.

Daarnaast is er de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee je ongeveer 40 procent van de investeringskosten kunt aftrekken van je fiscale winst. Dit levert een aantrekkelijk belastingvoordeel op en maakt de investering in een warmtepomp nog aantrekkelijker.

DELTA Warmtepompen

Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je bedrijfspand. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!