Van het gas af of niet? Welke obstakels zijn er in de horeca? En hoe lukt het toch?

Ondernemers moeten op de kleintjes letten. Dat geldt zeker in de horeca. Het is dan ook zinvol je energiegebruik in de gaten te houden en waar nodig te besparen. Dat kun je doen door je zaak te isoleren of slim te verwarmen. Maar in de keuken, het hart van je zaak, ligt vaak de grootste uitdaging. Daar is dagelijks veel energie nodig: voor het koken, koelen en afwassen. Steeds meer horecaondernemers willen van het gas af, maar lopen aan tegen hoge investeringen en een overvol stroomnet. Hoe realistisch is die stap eigenlijk?

Overschakelen van gas naar elektrisch is meestal een flinke investering. Voor sommige ondernemers een mooi businessplan, omdat het op de lange termijn geld bespaart. Zeker als je elektrisch koken kunt combineren met stroom uit eigen zonnepanelen. Maar de overstap kent ook uitdagingen. De investering is groot en het is niet altijd mogelijk om met je huidige aansluiting of contract meer stroom te gaan gebruiken.

Meer vermogen nodig

Anco Moeleker is eigenaar van Moeleker in Goes. Het bedrijf levert complete keukens aan organisaties waar professioneel wordt gekookt. Anco krijgt regelmatig de vraag ‘hoe kunnen we van het gas af?’ Daar helpt het bedrijf bij, maar dat is niet altijd eenvoudig.

‘Sommige zaken hebben niet voldoende vermogen om volledig over te stappen op elektrisch. Bij andere zaken is de aansluiting wel groot genoeg, maar heeft het bedrijf jarenlang een contract gehad voor een lager vermogen. Dan krijgen ze van de netbeheerder meestal niet meer.’

‘We zitten qua stroom aan onze taks’

Een bedrijf dat daarmee te maken had, is Landlust in Nieuwdorp. Hoewel het partycentrum tussen twee zonneparken in ligt, beschikte het zelf lange tijd over te weinig elektrisch vermogen om verder te elektrificeren.

Accountmanager Niels de Feijter van DELTA Energie Zakelijk ging langs om te horen waar ze tegenaan liepen en hoe ze nadenken over de toekomst.

‘We zitten iets onder onze taks dankzij zuinigere verlichting, maar uitbreiden kon tot nu toe niet. Nu Stedin aangeeft dat er weer ruimte is op het net, kunnen we eindelijk vooruitkijken.´vertelt Algemeen Manager Angelo Schrijver.

Minimaal verbruik

Die taks is precies waar de keukenspecialisten van Moeleker als eerste mee aan de slag gaat bij een nieuwe klant: ‘We kijken altijd eerst wat voor gecontracteerd vermogen een klant heeft en of het mogelijk is om het contract te verhogen. Als een klant voor gas kiest, raden we hoog-rendementapparatuur aan. Gaat de klant over op elektrisch, dan gaan we echt voor minimaal verbruik. Dat is altijd maatwerk. Daarbij onderzoeken we ook hoe je de druk kunt weghalen uit de spits, wanneer de keuken op volle toeren draait.

Omdat de investering voor sommige ondernemers een obstakel is, raadt Anco zijn klanten aan de EIA aan te vragen. Dat is de Energie-investeringsaftrek die ondernemers kunnen aanvragen, wanneer zij een fossiel apparaat vervangen door een apparaat op stroom.

Goed om te weten: met de DELTA Subsidiewijzer zie je in één oogopslag voor welke subsidies jouw onderneming in aanmerking komt.

Groeien binnen de mogelijkheden

Zo ver is het bij Landlust nog niet. Nu de netbeheerder heeft aangegeven dat er weer ruimte is op het stroomnet, wordt onderzocht welke stappen ze kunnen zetten die eerder stillagen door de beperkte capaciteit.

‘We onderzoeken momenteel wat de mogelijkheden zijn en wat we technisch kunnen aanpassen,’ vertelt Angelo. ‘Zodra dat rond is, willen we direct doorpakken met elektrisch koken, zonnepanelen en kijken we ook naar laadpalen voor bezoekers. Ik rijd zelf al elektrisch, dus dat past helemaal in het plaatje.’

Geld verdienen met de zon

In veel horecakeukens blijkt elektrisch koken nog lastig of te kostbaar. Maar tijden veranderen. Zonnepanelen zijn interessant voor seizoenshoreca of zaken die overdag veel open zijn. Restaurants met een lunch- en dinerkaart gebruiken vooral overdag veel stroom. Door de voorbereiding van het diner zoveel mogelijk overdag te doen, benut je die zonnestroom optimaal.

Voor bedrijven die vooral ’s zomers op volle toeren draaien, bieden zonnepanelen nog een extra voordeel. ‘Koppel je laadpalen aan je zonnepanelen,’ vertelt Niels, ‘dan bied je niet alleen extra service aan je bezoekers, maar creëer je ook een extra bron van inkomsten. Zo verdien je je investering sneller terug.’

Ons pand is monumentaal en heeft een rieten dak, dus op het gebouw zelf mogen geen zonnepanelen,’ vult Angelo aan. ‘Maar we onderzoeken de mogelijkheid om ze boven de parkeervakken te plaatsen.’

Een energieadvies biedt uitkomst

Energiebesparing zal voor Landlust dus een groter project worden dan alleen de keuken aanpassen. ‘We willen de klassieke waarde van Landlust behouden, maar in een moderne uitvoering,’ zegt Angelo.

Angelo raadt andere ondernemers in elk geval aan de keuken serieus aan te pakken: ‘Op het moment dat je “from scratch” kan beginnen, dan zou ik absoluut voor elektrisch kiezen. Zeker als je een moderne locatie hebt of in nieuwbouw start. Dat is efficiënter, praktischer en gewoon prettiger werken.’

Weet je als ondernemer niet goed waar je moet beginnen? Dan is een energieadvies een slimme eerste stap. Onze energieadviseurs kijken samen met jou waar de meeste winst te behalen valt en welke maatregelen het beste bij jouw bedrijf passen.

Kijk naar wat je nodig hebt

Dat het in nieuwbouw makkelijker is, beaamt Anco. Sterker nog, in nieuwbouwwijken is gas vaak niet eens meer een optie. Anco geeft als tip goed naar de specificaties te kijken bij de aanschaf van nieuwe apparatuur.

‘Voor elk apparaat dat je gebruikt, heb je een X-aantal vermogen nodig. Dat zijn harde cijfers en daarmee kun je uitrekenen hoeveel vermogen je in totaal nodig hebt. Let daarbij ook op het energielabel, zeker voor je koeling.’

En voor de ondernemers die een stapje verder willen gaan heeft Anco nog een tip: ‘De meeste winst is te behalen met goed energiebeheer. Er is apparatuur beschikbaar die je daarbij helpt door alles te monitoren. Vraag je installateur daarnaar. Die kan je hierbij helpen en hangt het voor je in de meterkast.’

Duurzame DELTA Deals

Ben je ondernemer en heb je al energie van DELTA? Dan heb je automatisch recht op aantrekkelijke kortingen op onder andere isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals, in samenwerking met installatiepartner Saman Groep, isolatiepartner ISOenergy, ledpartner LuxImprove en laadpartner Vattenfall