Je kantoor isoleren: niet alleen omdat het kan, maar ook omdat het moet!

Isolatie van je kantoorruimte biedt tal van voordelen. Je kunt er flink mee besparen, waarbij het rendement op de beperkte investeringen tot 30 procent kan oplopen. Bovendien zorgt isolatie in combinatie met een goed ventilatiesysteem voor een prettiger werkklimaat, wat medewerkers tevredener en productiever maakt.

Vanaf 2023 moeten alle bestaande kantoren in Nederland energielabel C of beter hebben. Nieuwe woningen en kantoren moeten vanaf 2020 zelfs voldoen aan de nog strengere BENG-eisen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen).

Energieslurpers

Kantoren zijn flinke energieslurpers, waar een hoop valt te besparen. De ambitieuze doelen zijn dan ook goed haalbaar zonder dat het ten koste gaat van het comfort op kantoor. Sterker nog, isolatie is een van de maatregelen waar je een werkomgeving flink mee kunt verbeteren, vertelt Sjaak Vogel, energieadviseur bij DELTA. “Er zijn allerlei goede materialen beschikbaar en de kosten vallen vaak erg mee. Uiteindelijk verdien je je investering ook terug.”

Het ene bedrijf is het andere niet. Sommige bedrijven hebben veel proceswarmte nodig, bepaalde winkels maken veel gebruik van verlichting. Toch zijn er veel overeenkomsten en zijn er veel mogelijkheden voor isolatie.

Dakisolatie

“Door het dak van panden gaat heel veel energie verloren. Bij een gemiddeld kantoorpand zo’n 30 procent,” vertelt Sjaak. Bij dakisolatie wordt het dakbeschot geïsoleerd met een afgewerkt isolatiesysteem. Dit wordt rechtstreeks tegen de binnenzijde van het dakbeschot aangebracht.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een manier om het verlies aan warmte via de muren te verminderen. Bij spouwmuurisolatie worden gaatjes geboord in de voegen van het metselwerk. De stenen blijven daarbij intact. Daarna wordt in de lege ruimte tussen de binnen- en buitenstenen de spouwmuurisolatie ingeblazen.

Vloerisolatie

Zo’n 10 procent van de energie gaat in een gemiddeld pand via de vloer verloren. Vloerisolatie levert dan ook een aardige besparing op en het zorgt voor extra comfort. Omdat kantoren vaak een flink vloeroppervlak hebben, valt hier flink te besparen.

Dankzij vloerisolatie heb je minder kans op koude voeten. Ook kan het tocht of vocht via je vloer verminderen. De vloer kan aan de onderkant worden geïsoleerd, bijvoorbeeld met PUR-isolatie. Het isolatiemateriaal wordt vanuit de kruipruimte tegen de vloer gespoten. Nadat je vloer is geïsoleerd, is de kruipruimte weer gewoon bereikbaar. Is er geen kruipruimte, dan is het mogelijk onder de vloerbedekking een isolatielaag aan te brengen. Daarvoor is het wel nodig om de bestaande vloerbedekking te verwijderen.

Glasisolatie

Kantoorpanden bevatten vaak veel glas. Het gebruik van modern glas, zorgt voor een flinke besparing. “HR-glas wordt steeds beter en is er inmiddels ook in een driedubbel-variant,” zegt Sjaak Vogel.

Terugverdienen

Het isoleren van je kantoor kost natuurlijk geld. Daar staat tegenover dat je je investering op termijn terugverdient en dat je het niet alleen hoeft te doen. “Als je het bijvoorbeeld gezamenlijk aanpakt met andere kantoren in een gebouw, kun je nog meer besparen. En vergeet de bijkomende voordelen niet. Isoleren zorgt  in combinatie met een goed en zuinig isolatiesysteem voor een comfortabeler werkklimaat, wat tot een hogere productiviteit kan leiden. Bovendien stellen steeds meer opdrachtgevers bij aanbestedingen dat kandidaten aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden voldoen.”

Subsidies

Ook goed om te weten, is dat er voor ondernemers allerlei financiële tegemoetkomingen voor energiebesparende maatregelen zijn, zoals MIA en VAMIL.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.