Je bedrijf duurzamer maken? Subsidies en regelingen in 2023
Je bedrijf verduurzamen, kan je flink wat geld kosten. De overheid zet steeds meer druk op verduurzaming om het energieverbruik terug te dringen en om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Daarom zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen die het aantrekkelijk maken en je over de streep kunnen trekken. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in 2023.
Sinds 1 januari 2023 is het zo ver: ieder kantoorpand van minimaal 100 m² moet verplicht energielabel C hebben. Heb je dat label niet, dan mag je de ruimte officieel niet als kantoor gebruiken. De boete die je kunt krijgen, kan bovendien oplopen tot 81.000 euro. De controle hierop gebeurt door gemeenten. De verwachting is dat je als overtreder eerst een waarschuwing krijgt, zeker als je aangeeft dat je plannen hebt om te verduurzamen.
Het is wel het beste als je die plannen al concreet onderbouwd hebt, bijvoorbeeld met een goed adviesrapport. En natuurlijk kun je voor verduurzamingsprojecten, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie, subsidie aanvragen of gebruikmaken van regelingen. Die gelden natuurlijk ook als je geen kantoorpand hebt, maar een winkel, werkplaats of praktijk.
Duurzaam investeren met ISDE Zakelijk
Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je een deel van je investering terugkrijgen bij de aankoop van duurzame middelen: een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. De eisen per apparaat zijn erg specifiek. De maatregelen en voorwaarden voor ISDE Zakelijk staan op de site van de RVO.
Energiebesparende alternatieven
Kies je voor energiebesparende varianten van een bedrijfsmiddel, dan kun je gebruikmaken van de EIA (Energie-investeringsaftrek). Als je investeert in een techniek die op de zogeheten Energielijst staat, kun je 45,5 procent van de kosten van je winst aftrekken van de belasting. Dit jaar zijn er enkele wijzigingen in de Energielijst.
Daarnaast verdwijnt de investeringsaftrek voor een aantal verduurzamingstechnieken. De reden is dat de terugverdientijd korter wordt of dat het duurzame alternatief de norm is geworden. Voorbeelden zijn ledverlichting en energiezuinige koeling van serverruimtes. Voor andere maatregelen, zoals de isolatie van wanden, kun je vanaf nu investeringsaftrek krijgen.
Elektrisch rijden en meer
Als je wilt investeren in bedrijfsmiddelen die het milieu minder belasten, kun je misschien gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA), vaak in één adem genoemd met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). De investeringen zijn gebaseerd op de Milieulijst. Daarop staan ruim driehonderd bedrijfsmiddelen die bijdragen aan een circulaire economie. Als je elektrisch wilt gaan rijden, kun je bijvoorbeeld fiscaal voordeel krijgen via de MIA/Vamil.
Het kabinet heeft in 2023 het budget voor MIA/Vamil verhoogd en enkele wijzigingen aangebracht. Zo mag je oplaadpunten voor elektrische auto’s nu ook voor eigen gebruik inzetten en is er geen belastingvoordeel meer bij gasgestookte verwarmingsketels. Net als bij andere regelingen zijn er specifieke voorwaarden voor gebruik van de MIA/VAMIL. Niet iedere investering mag bijvoorbeeld worden afgetrokken.
De hierboven beschreven mogelijkheden voor subsidie en beschikbaarheid daarvan vormen een momentopname. Check altijd zelf eerst de actuele situatie. DELTA Energie BV is niet aansprakelijk voor niet verkregen subsidie.
Duurzame DELTA Deals
Ben je ondernemer en heb je al energie van DELTA? Dan heb je automatisch recht op aantrekkelijke kortingen op onder andere isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals, in samenwerking met installatiepartner Saman Groep, isolatiepartner ISOenergy, ledpartner LuxImprove en laadpartner Vattenfall