Je bedrijf duurzamer maken? Dit zijn de subsidies in 2021

Ben je van plan te investeren in verduurzaming van je bedrijf? De overheid heeft regelingen waarmee ook kleine en middelgrote ondernemingen flink geld kunnen besparen. Dit is de laatste stand van zaken rond subsidies en fiscale regelingen.

De Nederlandse overheid en de Europese Unie hebben doelstellingen opgesteld om de komende jaren minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Daar horen voor het bedrijfsleven enkele verplichtingen bij: zo is er de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven en moeten kantoorpanden vanaf 2023 verplicht energielabel C of lager hebben.
Daarnaast zijn er verschillende subsidies en fiscale regelingen waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen.

Duurzame energie met ISDE Zakelijk

Net als consumenten kunnen ook bedrijven de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. Je kunt daarmee een deel van je investering terugkrijgen bij de aankoop van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler waarmee je zelf energie opwekt en in een aangenaam werkklimaat voorziet. Maar let op, de eisen per apparaat zijn erg specifiek. Een overzicht van alle voorwaarden voor ISDE Zakelijk vind je op de site van de RVO. Benieuwd hoeveel budget er nog beschikbaar is? Dat check je gemakkelijk hier.

MIA en VAMIL: minder milieubelastende techniek

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen die het milieu minder belasten? Dan kun je misschien gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA) is speciaal bedoeld voor investeringen als ledverlichting, isolatie of duurzame verwarming of koeling. Met de MIA kun je maximaal 36 procent van je investering aftrekken van je fiscale winst boven op de reguliere afschrijving. Daarmee kan je netto belastingvoordeel oplopen tot twaalf procent.

De MIA wordt vaak gecombineerd met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Met de VAMIL kun je zelf bepalen wanneer je een investering aftrekt van je winst, met een maximum van 75 procent van het geïnvesteerde bedrag. Handig, want zo kun je een investering uit 2021 bijvoorbeeld een paar jaar later toepassen als deze meer fiscaal voordeel oplevert.

Wil je elektrisch gaan rijden? Via de MIA/VAMIL kun je fiscaal voordeel krijgen als je investeert in waterstofauto’s of volledig elektrische auto’s. Net als bij andere regelingen zijn er specifieke voorwaarden voor gebruik van de MIA/VAMIL. Niet iedere investering mag bijvoorbeeld worden afgetrokken. Bekijk de voorwaarden dus goed. En laat je inspireren door een aantal praktijkvoorbeelden van ondernemers.

Meer geld afschrijven met de EIA

Als je energiebesparende varianten van een bedrijfsmiddel kiest, bijvoorbeeld kiest voor ledverlichting, hr-glas of zonnepanelen, kun je gebruikmaken van de EIA (Energie-investeringsaftrek). Daarnaast geldt de EIA vanaf 2020 ook voor investeringen die de uitstoot van CO2 verminderen.

Met de fiscale aftrekregeling kun je boven op de normale afschrijving van het bedrijfsmiddel nog eens 45 procent van de investeringskosten van je fiscale winst aftrekken. Dat is zo’n elf procent netto voordeel. Natuurlijk gaat ook je energierekening erdoor naar beneden én kun je claimen dat je duurzaam bezig bent. Best aantrekkelijk dus. Lees hier meer over de voorwaarden en het beschikbare budget. Bekijk vooral ook even de handige infographic van het RVO.

 

—————————

De hierboven beschreven mogelijkheden voor subsidie en beschikbaarheid daarvan vormen een momentopname. Check altijd zelf eerst de actuele situatie. DELTA Energie BV is niet aansprakelijk voor niet verkregen subsidie.

—————————

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.