Zonnepanelen voor de zaak? Hier moet je op letten

In Nederland liggen op ruim anderhalf miljoen huizen zonnepanelen. Ook steeds meer ondernemers plaatsen zonnepanelen op het dak van hun bedrijf. En dat is niet gek, want na het aanschaffen van zonnepanelen heb je gemiddeld 25 jaar voordeel van zonne-energie. Overweeg jij ze ook? Waarschijnlijk heb je dan ook vragen omdat er de laatste tijd veel verandert op het gebied van zonnepanelen.

Het is wel belangrijker dan ooit om goed je stroombehoefte in kaart te brengen, zodat je de juiste keuzes maakt als je zonnepanelen aanschaft. Die stroombehoefte is zo belangrijk omdat energieleveranciers vaste terugleverkosten in rekening brengen als je zonnepanelen hebt. Hoe meer stroom je aan het stroomnet teruglevert, hoe meer je betaalt. Met andere woorden: zomaar je dak volleggen met zonnepanelen om zoveel mogelijk stroom terug te kunnen leveren, is niet echt verstandig meer.

In plaats daarvan moet je op zoek naar manieren om je stroomverbruik af te stemmen op de stroomproductie van je zonnepanelen. Hoe meer stroom je direct zelf verbruikt, hoe minder je teruglevert aan het stroomnet en hoe minder terugleverkosten je betaalt. Waar je op moeten letten vertellen we je in dit artikel.

Voorkom overproductie

De vuistregel is: stem de jaarlijkse opbrengst van je toekomstige zonnepaneleninstallatie af op je jaarlijkse totale stroomverbruik en voorkom overproductie. De salderingsregeling zorgt ervoor dat dat financieel nog steeds de meest aantrekkelijke situatie is. Op je jaarnota wordt namelijk maximaal de totale hoeveelheid stroom die je verbruikt weggestreept tegen de hoeveelheid stroom die je teruglevert. Alle stroom die je meer produceert dan verbruikt levert veel minder op. Die overcapaciteit verdien je ook veel minder snel terug. Dat was altijd al zo, maar dat is door de komst van vaste terugleverkosten alleen nog maar duidelijker geworden.

Goed om te weten: ben je zzp’er of heb je een bedrijfspand met een aansluiting tot en met 3x80A? Dan mag je, net als particulieren, gebruikmaken van de salderingsregeling.

Houd rekening met de toekomst

Heb daarbij wel oog voor de toekomst. Wil je binnenkort overstappen op een volledig elektrische warmtepomp, airconditioning of sta je op het punt om te kiezen voor een elektrische bedrijfswagens? Of ga je misschien investeren in nieuwe machines, koelingen of andere apparatuur? Neem het stroomverbruik daarvan dan mee in je berekening. Wil je dat pas over een aantal jaren doen? Zorg dan dat je zonnepanelen zodanig op je dak liggen dat je je zonnepaneelinstallatie makkelijk uit kunt breiden.

Voorkom onnodige kosten

Kies je toch voor meer capaciteit dan je eigenlijk nodig hebt? Hou dan rekening met een (veel) langere terugverdientijd voor die overcapaciteit. Bij teruglevering krijg je daarvoor namelijk een netto terugleververgoeding die lager is dan de prijs waartegen gesaldeerd wordt. En daar komen dan de vaste terugleverkosten nog bij.

Verbruik op hetzelfde moment als je opwekt

Om teruglevering aan het stroomnet te beperken tot maximaal de hoeveelheid stroom die je op jaarbasis verbruikt, kun je ook je stroomverbruik verplaatsen naar momenten waarop je panelen stroom opwekken. Slimmer stroom verbruiken dus.

  • Ik werk thuis: dan kun je ervoor zorgen dat je opeenvolgend de wasmachine, droger of vaatwasser laat draaien als de zon volop schijnt
  • Ik heb een bedrijfspand: dan zal je ook met verlichting, koeling, verwarming en misschien wel machines te maken hebben. Al die zaken doen juist vaak hun werk overdag, als de zon schijnt. Je kunt dan eenvoudig je opgewekte stroom direct zelf verbruiken.

De kunst is dus om stroom te verbruiken als je stroom opwekt. Je kunt echter ook andersom redeneren: leg je zonnepanelen zodanig op het dak dat ze stroom opwekken op momenten dat je veel stroom verbruikt. Je moet zelf bepalen wat in jouw situatie het beste werkt. Neem er de tijd voor om dat op een rijtje te zetten. Je kunt zo tot onverwachte inzichten komen die je veel voordeel op kunnen leveren.

Oost-west, of toch op het zuiden

Stel: Als zzp’er ben je veel op pad en je werkt vanuit huis. Overdag is er niemand thuis, maar ‘s ochtends en vanaf de namiddag is er volop activiteit in huis. Dan heeft het niet zoveel zin om zonnepanelen pal op het zuiden te leggen. Je weet dan zeker dat je veel stroom aan het net teruglevert omdat je weinig stroom verbruikt.

Overweeg dan om je zonnepanelen op het oosten en/of westen te leggen. Dan produceren ze de meeste stroom op de momenten dat jij stroom verbruikt. Het verschil tussen zonnepanelen op het oosten en westen versus zonnepanelen op het zuiden zie je duidelijk in de onderstaande grafiek.

Werk je overdag wel veel thuis, of is jouw zaak open tijdens kantooruren? Dan kan het nog steeds interessant zijn om zonnepanelen wél op het zuiden te leggen. Alles is afhankelijk van je dagelijkse (werk)ritme (en het bijbehorende ritme van je stroomverbruik). Het kan heel verhelderend zijn om je stroomverbruik een aantal weken lang te volgen. Dat kan heel eenvoudig in MijnDELTA of de DELTA Energie App.

Zonnepanelen blijven interessant

Ondanks dat zonnepaneeleigenaren vaste terugleverkosten betalen, blijven zonnepanelen een interessante keuze. De afhankelijkheid van het stroomnet wordt kleiner en het zorgt voor een directe verlaging van je energienota. Er zijn maar weinig investeringen in je bedrijf met zo’n hoog rendement. Zonnepanelen gaan tenslotte zo’n 25 jaar mee. En stroom die je zelf opwekt, is nog steeds de schoonste en voordeligste stroom!

DELTA Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen voor ondernemers heel aantrekkelijk zijn vanwege de subsidiemogelijkheden die de overheid biedt. Als u via DELTA zonnepanelen aanschaft bij Saman Groep profiteert u bovendien nog van aantrekkelijke kortingen die de terugverdientijd nóg korter maken!