Bedrijfspand verduurzamen? ‘Pak eerst isolatie aan’

Denk je aan het verduurzamen van je bedrijfspand of wil je iets doen aan de energienota? ‘Begin dan met de meest effectieve maatregelen eerst’ adviseert Sjaak Vogel, energieadviseur bij DELTA Energie. Daarmee bedoelt hij de makkelijkste en goedkoopste manieren om je pand te isoleren. ‘Want een slecht geïsoleerd pand verliest warmte sneller dan je het erin kan krijgen.’

Een pand dat warmte verliest kost geld

Als de isolatie niet op orde is, dan lekt er constant warmte uit je bedrijfspand. ‘Door je pand goed in te pakken met isolatie houd je de warmte langer vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen,’ vertelt Sjaak.

Goede isolatie zorgt dus voor een lagere energienota én je bereidt je pand voor op een duurzamere toekomst. ‘Een warmtepomp heeft pas echt zin als je pand goed geïsoleerd is!’

Het effect op de gezondheid en comfort

‘Een ander voordeel van isolatie is de verbetering van het binnenklimaat. Slecht geïsoleerde panden kunnen tochtig zijn en koude plekken hebben. Dit kan leiden tot vochtproblemen en een ongezonde (werk)omgeving. Dit beïnvloedt de luchtkwaliteit en verhoogt ook de kans op schimmelvorming. Dit zijn allemaal situaties die je liever vermijdt.’

Isoleren klinkt ingrijpend, maar dat valt mee

Isoleren laat je over aan de specialist, maar de werkzaamheden hoeven niet ingrijpend te zijn. De meeste panden kunnen goed geïsoleerd worden zonder al te veel gedoe. En de kosten? Die verlaag je met subsidies!

Isolatie van de buitenmuren wordt bijvoorbeeld aan de buitenkant aangebracht. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht. Heb je een bedrijfshal? Dan wordt de buitenzijde meestal geïsoleerd met sandwichpanelen.

Vloerisolatie kan alleen worden aangebracht in bedrijfsruimten met een kruipruimte. En als je het dak laat isoleren dan wordt dit meestal vanuit de binnenkant gedaan.

Bedrijven hebben behoefte aan advies

Bedrijven die hun pand willen verduurzamen hebben volgens Sjaak vooral behoefte aan advies. ‘Veel bedrijven weten niet precies wat de status van de isolatie in hun pand is en welke maatregelen ze het beste als eerste kunnen nemen.’

‘Dankzij het DELTA Op-maatadvies krijgen ondernemers inzicht in welke verduurzamende maatregelen zij allemaal kunnen toepassen en wat het onderaan de streep kost en oplevert. Het is duidelijk dat er behoefte is aan zulk advies.’

Deel van de kosten vergoed

Kies je voor isolatie, dan is het goed om te weten dat de overheid tegemoet komt in de kosten. Zowel consumenten als ondernemers profiteren van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).

Deze subsidie dekt ongeveer 30 procent van de kosten als je twee isolatiemaatregelen treft. Neem je slechts één isolatiemaatregel? Dan vergoedt de subsidie ongeveer 15 procent van de kosten.

Nog meer voordeel met aanvullende subsidies

Bovendien kunnen ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen ook gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Deze regelingen kunnen een flink belastingvoordeel opleveren. En het mooie is dat je deze subsidies niet alleen voor isolatie kunt gebruiken. Ze zijn ook toepasbaar op andere energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of zonneboiler.

De hoogte van de subsidie en meer informatie vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

DELTA Isolatie Zakelijk

Energie besparen en verduurzamen begint met isoleren. Hou die warmte binnen! Samen met onze isolatiepartner ISOenergy biedt DELTA Energie dak-, vloer- en muurisolatie aan. Wie al energie van DELTA heeft krijgt bovendien 5% exclusieve korting op iedere isolatie-order. Dat zijn de Duurzame DELTA Deals!