Wasserij Vrijburg: altijd schoon linnengoed voor de Zeeuwse horeca

Hotels, restaurants en cafés in Zeeland weten waar ze moeten zijn voor het wassen, strijken en vouwen van hun linnengoed. Van tafelkleden tot beddengoed en van handdoeken tot werkkleding; Wasserij Vrijburg te Vlissingen zorgt al twintig jaar dat alles professioneel wordt schoongemaakt. DELTA levert de energie die ervoor zorgt dat de wasmachines en drogers blijven draaien.

Opgegroeid in de wasserij

Huseyin Eser was als kind vaak te vinden in de wasserij van zijn vader, maar had toen nooit verwacht dat-ie er later fulltime zou werken. “Ik heb altijd in sales gewerkt,” vertelt Huseyin. “Vooral in elektronicawinkels. Een paar jaar geleden begon ik met een compagnon een linnenverhuurbedrijf. Dat ondernemerschap smaakte naar meer: elke dag is anders en je hebt zelf de touwtjes in handen om beslissingen te maken. Ik zag veel groeikansen bij het bedrijf van m’n vader, dus besloot in 2019 om daar fulltime aan de slag te gaan en mede-eigenaar te worden.”

Energiezuinige machines

In zo’n wasserij staan natuurlijk de hele dag wasmachines, drogers en andere grote machines te draaien. En die gebruiken veel energie. Huseyin: “Het is belangrijk dat we moderne, zuinige machines gebruiken met een hoog energielabel. Ons wasmachinepark is daarom niet ouder dan vijf jaar. Ook gebruiken we een zuinige stoomketel en hoogwaardige drogers die sneller op temperatuur komen. Drie jaar geleden hebben we bovendien onze compressor (waarmee linnen wordt gevouwen) vervangen met een zuinige schroefdraadcompressor.

Zonnepanelen op het dak

“We hebben een offerte laten maken om zonnepanelen te laten installeren op ons dak. De oppervlakte is groot genoeg om 176 zonnepanelen te plaatsen die jaarlijks zo’n 58.000 kWh aan stroom kunnen opwekken. Dat is ongeveer ons jaarlijkse stroomgebruik, dus dat is zeker iets waar we aan denken. Alleen gooide de coronacrisis wat roet in het eten. De horeca, onze belangrijkste klantgroep, werd daardoor hard getroffen. Het is op dit moment even niet slim om zo’n groot bedrag te investeren.”

Energie van dichtbij

“Mijn vader zat bij een andere energieleverancier, maar is een paar jaar geleden overgestapt naar DELTA. We vinden het belangrijk dat je als ondernemer veel producten en diensten van dichtbij haalt, dus waarom ook niet je energie? Het contact is bovendien veel persoonlijker dan andere bedrijven. En dingen worden gewoon snel en duidelijk geregeld.”

Goed voor je portemonnee en het milieu

“Mijn vader woont sinds kort in een gasloos huis met zonnepanelen op het dak en een warmtepomp, zodat hij klimaatneutraal kan leven. In mijn nieuwe huis gaan we binnenkort ook de boel nog beter isoleren en overstappen naar elektrisch. We blijven natuurlijk “Zuunige Zeeuwen” die hun rekeningen laag willen houden, maar het gaat ons juist ook om het milieu: we genieten hier iedere dag van de schone, frisse, Zeeuwse lucht. Daar moeten onze achterkleinkinderen ook nog van kunnen genieten. Als iedereen ook maar een klein steentje  bijdraagt, dan komen we er wel.”

Het is belangrijk dat we moderne, zuinige machines gebruiken met een hoog energielabel. Ons wasmachinepark is daarom niet ouder dan vijf jaar.
Huseyin Eser
Eigenaar Wasserij Vrijburg

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Met behulp van Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Opgewekt door Zeeuwse ondernemers vóór Zeeuwse ondernemers.