Strandcamping Groede: échte Zeeuwse gastvrijheid aan zee

Strandcamping Groede is een echt Zeeuws familiebedrijf. Ieder jaar reizen talloze mensen uit binnen- en buitenland af naar de Zeeuws-Vlaamse kust om te genieten van de rust, natuur en goede zorgen van de familie Van Damme. Duurzaamheid is een belangrijk thema op de agenda van het bedrijf, zodat volgende generaties ook kunnen genieten van al het moois dat Zeeland te bieden heeft.

Slapen in de koeienstal

In de jaren ‘50 begonnen steeds meer wandelaars op het land van de familie van Damme te kamperen. Logisch, want de directe ligging aan het strand is ideaal voor echte natuurliefhebbers. “Ze sliepen in het gras rondom de boerderij, of in de schuur,” vertelt mede-eigenaar Eric van Damme (42). “In die beginjaren werd de stal grondig schoongemaakt en diende als zomerverblijf voor het gezin, terwijl ze het huis verhuurden aan de eerste toeristen.”

Slapen aan zee

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een grote recreatieplaats van zo’n 28 hectare, vol met kampeerplekken, chalets, lodges in de polder, of prachtige panoramahuisje pal aan het strand. De familie is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf waar Eric de dagelijkse leiding heeft. “Na een studie International Business en Commerciële economie had ik eerst het plan om ergens anders te gaan werken, maar ik ben er geleidelijk toch steeds meer ingerold. Het is natuurlijk een bijzondere plek met veel geschiedenis.”

Duurzaam ondernemen

Op de camping wordt veel gedaan aan duurzaamheid. “We hebben overal ledverlichting geïnstalleerd, en door het hele bedrijf waterbesparende maatregelen toegepast zoals timers op douches. Ook is bijna het hele wagenpark elektrisch. Dat verduurzamen is geen statisch gebeuren, maar iets wat continu in ontwikkeling is en waar we voortdurend over nadenken. Zo hebben we bij wijze van proef zonnepanelen op het dak van een strandhuisje gelegd – in de komende jaren willen we dat flink gaan uitbreiden op één groot dak. Ons gas komt nu nog van DELTA maar we willen toch uiteindelijk volledig van het gas af, al is dat een flinke onderneming met het aantal accommodaties dat we hebben.”

Bewust van het energieverbruik

Langverblijvers op de camping betalen voor de gas en stroom die ze daadwerkelijk verbruiken in plaats van een vast bedrag. “Zo maken we onze gasten toch iets bewuster van de stroom die ze verbruiken. Ook dat draagt uiteindelijk bij een een beter milieu. We zijn lokale ondernemers – mensen komen naar ons toe om van de prachtige natuur te genieten. Natuurbehoud en het klimaat is dus vanzelfsprekend erg belangrijk voor ons, zodat in de toekomst mensen hier ook nog vakantie kunnen vieren.”

De volgende generatie

En wie er in de toekomst aan het roer staat van het bedrijf, dat is nog even afwachten. In ieder geval zijn de drie dochters van Eric in de vakanties altijd wel ergens op de camping te vinden. “De oudste is nu 12 jaar, dus het moet nog blijken of die het stokje wil overnemen.” Lachend: “Ik zie ze het alledrie ook wel doen, maar of ze het dan ooit eens worden met elkaar, is nog maar de vraag.”

Natuurbehoud en het klimaat is dus vanzelfsprekend erg belangrijk voor ons, zodat in de toekomst mensen hier ook nog vakantie kunnen vieren.
Eric van Damme
Mede-eigenaar Strandcamping Groede

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Met behulp van Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Opgewekt door Zeeuwse ondernemers vóór Zeeuwse ondernemers.