Oceanwide Expeditions: poolreizen geregeld vanuit een pand met het beste energielabel

Pioniers in poolreizen. Beter kun je de mannen en vrouwen van Oceanwide Expeditions in Vlissingen niet omschrijven. Je kunt met ze mee als je Spitsbergen of Groenland wilt ontdekken, maar ook als je op Antarctica pinguïns of zeehonden wilt spotten. En als je naar zulke prachtige maar kwetsbare gebieden reist, is het belangrijk om als bedrijf stil te staan bij het milieu en je voetafdruk. En daar kon DELTA gelukkig goed bij helpen.

Van passagier naar poolambassadeur

Oceanwide Expeditions (lid van AECO en IAATO) is meer dan 25 jaar geleden opgericht. Inmiddels nemen ze ieder jaar honderden avonturiers mee op een van hun vijf schepen naar de andere kant van de wereld. Gletsjers beklimmen, wandelen over de eindeloze toendra of kajakken tussen de ijsschotsen. Veilig en verantwoord natuurlijk. Sommige expedities duren zo’n anderhalve week, maar je kunt ook ruim een maand van huis zijn.

“We nemen passagiers mee, en brengen poolambassadeurs terug,” vertelt COO Mark van der Hulst bevlogen. “Als mensen die kwetsbare ijslandschappen van dichtbij zien, worden ze een stuk bewuster van hun eigen uitstoot en wat ze zelf kunnen betekenen voor het milieu. Dat is bijzonder om te zien.”

Klimaatneutraal ondernemen

Niet zo gek dus dat het pand van Oceanwide aan de Visserijkade in Vlissingen vrijwel helemaal klimaatneutraal is. Met de zonnepanelen op het dak voorzien ze in hun eigen stroombehoefte en leveren ze groene energie terug aan het net. Van der Hulst: “En de boel is hier natuurlijk heel goed geïsoleerd. Ook hebben we een warmteterugwinsysteem op onze airco, zodat beschikbare warmte altijd goed wordt hergebruikt in ons pand. En op onze schepen en in ons kantoor gebruiken we uitsluitend gerecyclede en milieuvriendelijke producten.”

Informatieplicht Energiebesparing

Groot was de verbazing toen er toch nog een brief van de gemeente Vlissingen op de mat viel waarin vriendelijk werd verzocht om energiebesparende maatregelen te nemen. “We moesten ondanks al onze inzet nog voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. Dat vond ik vreemd. Ik kan je van alles vertellen over poolgebieden, schepen en expedities, maar van dat soort bureaucratische overheidszaken heb ik weinig verstand. Dan kun je alles zelf uitzoeken en veel tijd kwijt zijn, of gewoon een professional inhuren die weet wat er moet gebeuren.”

Het beste energielabel

Zo gezegd, zo gedaan. Een gecertificeerd energieadviseur van DELTA kwam langs, maakte een gedetailleerd rapport en stelde het energielabel vast. Wat bleek? Het pand van Oceanwide kreeg door alle energiebesparende maatregelen zelfs het beste energielabel. Daardoor hoefden ze niet meer te voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. “Dat scheelde veel tijd en gedoe. De adviseur heeft korte lijntjes met de gemeente en door zijn bemiddeling was de kou snel uit de lucht. Nu stralen we ons duurzame gedachtegoed nog beter uit, en kunnen we ons concentreren op de zaken waar we goed in zijn: veilig en milieubewust mensen enthousiast maken over de allermooiste plekken op aarde.”

Ik heb weinig verstand van overheidszaken zoals de Informatieplicht Energiebesparing. Dan kun je alles zelf uitzoeken en veel tijd kwijt zijn, of gewoon een professional inhuren die weet wat er moet gebeuren.”
Mark van der Hulst
Oceanwide Expeditions

DELTA Informatieplicht Service

Moet uw organisatie voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing? En vindt u dat maar ingewikkeld en tijdrovend? DELTA Energie neemt het volledige traject voor u uit handen met de DELTA Informatieplicht Service.