Roompot Projects: gasloos op vakantie

Duurzaamheid staat voorop bij Water Village, het eerste vakantiepark van Roompot Projects zonder gas. Het park is nu helemaal af en alle woningen zijn verkocht. Marc Riemens van Roompot Projects: “Kopers kozen bewust voor dit park vanwege het groene aspect.”

Het gloednieuwe Water Village ligt net buiten het Zeeuwse dorp Kamperland, op loopafstand van de kust en Nationaal Park Oosterschelde. In dit groene en waterrijke gebied straalt het kleinschalige park een sfeer van luxe en natuur uit met 86 moderne villa’s en lodges.

De houten gevels laten de woningen opgaan in de omgeving. De gasloze huizen worden verwarmd met behulp van warmtepompen en de energie wordt grotendeels opgewekt door zonnepanelen op de daken. Dat deze duurzame formule aanslaat, staat inmiddels vast. In korte tijd waren alle woningen verkocht en de reacties  van de eerste huurders deze zomer waren lovend.

Roompot Projects ontwikkelt en verkoopt recreatief onroerend goed. Marc Riemens, head of sales bij Roompot Projects licht de keuze voor duurzaamheid toe. “Wij startten met het ontwikkelen van dit eerste park zonder gas in 2017 omdat wij graag wilden aansluiten bij het beleid van de overheid om gasloze en duurzame woningen te stimuleren. Ook sluit dit aan bij de wens van investeerders die ook naar duurzaamheid kijken. Zij willen toekomstgericht beleggen. We weten nu dat kopers bewust voor dit park kozen, juist vanwege het groene aspect. Ook de gasten zijn enthousiast en waarderen de duurzame opzet.”

Minder CO2-uitstoot

Ook de aanleg en beplanting van het park zijn duurzaam met streekeigen planten waarvoor geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn voor het onderhoud. “Diverse oorspronkelijke planten zijn opnieuw gebruikt bij de aanleg van het park. We hebben oog voor de lokale natuur en cultuur.”

Samenwerken met ondernemers in de regio ziet Roompot Projects ook als een vorm van duurzaamheid. “We werken samen met een aantal Zeeuwse bedrijven, waardoor er minder transport nodig is van materialen. Op deze manier beperken wij de CO2-uitstoot. Ook DELTA is nauw betrokken bij dit initiatief. We bieden onze kopers een energiecontract aan voor DELTA Puur Zeeuws Groen. De huiseigenaren krijgen zo groene stroom uit Zeeland, onder andere opgewekt door de unieke getijdencentrale in de Oosterscheldekering, een paar kilometer verderop.”

Naast stroom uit de Oosterscheldekering leveren ook Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken stroom voor DELTA Puur Zeeuws Groen.

Met de realisatie van Water Village slaat Roompot Projects een nieuwe weg in bij het ontwikkelen en verkopen van vakantiewoningen. “Bij nieuwe projecten zetten wij in op gasloze en nul-op-de-meterwoningen. En ook op bestaande parken zullen wij bij herontwikkeling kiezen voor duurzaamheid als rode draad.”