Verkoop je levensmiddelen? Wij hebben vijf tips waarmee je energie bespaart

Verkoop je verse producten en levensmiddelen? Dan staan er in je winkel vast een boel apparaten aan. Bijvoorbeeld om verse producten lekker koel te houden, of juist om iets op te warmen als de klant daar om vraagt. En met al die stroom is er flink wat winst te behalen op het gebied van energieverbruik. Vijf tips om je op weg te helpen.

Installeer een luchtgordijn bij je ingang

Druk in de winkel? Goede zaak. Maar met al die klanten die continu naar binnen- en buiten lopen, gaat er flink wat warmte verloren. Het is dan handig om een luchtgordijn te plaatsen: die blaast warme lucht bij de ingang naar beneden, zodat er een onzichtbaar gordijn gemaakt wordt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. Daarmee wordt je warmteverlies een derde minder. En is het buiten juist warm? Dan ontsnapt de koude lucht van je airconditioning niet iedere keer naar buiten als er een nieuwe klant binnenkomt.

Schaf wisselstroommotoren aan voor je koeling

Koelmeubels zoals toonbanken en vitrines slurpen energie, omdat de ventilatoren continu moeten draaien. Grote kans dat er in jouw koelmeubel een wisselstroommotor zit. Gelijkstroommotoren zijn veel zuiniger en besparen dus energie. En omdat je koeling bijna altijd aanstaat, verdien je zo’n investering snel terug.

Optimaliseer warmteafgifte van condensors

Condensors in je koeling moeten hun warmte goed kwijt kunnen, anders verbruiken ze meer energie. Houd ze dus goed schoon. Nog beter is om ze buiten de winkel te plaatsen op een koele plek, zoals de noordzijde van je pand. Op het dak plaatsen kan natuurlijk ook; zorg er dan wel voor dat de dakbedekking onder of in de buurt van de condensor licht van kleur is, en dat er genoeg afstand is tot het dak.

Hergebruik de warmte van je apparatuur

Apparaten zoals ovens, vriezers en koelkasten geven flink wat warmte af. Zuig die warmte direct af, zodat je airconditioning minder aan het werk moet om je winkel te koelen. En als het buiten koud is, zet je de afzuiging gewoon uit. Zo recycle je op een slimme manier de warmte van je apparaten. En dat scheelt geld.

Bespaar dubbel energie met zuinige verlichting

Je producten moeten er natuurlijk appetijtelijk uitzien in de vitrine of toonbank. Goed licht is dan belangrijk. Maar wist je dat je voedingsmiddelen de warmte van het licht absorberen, waardoor je koeling nog harder moet werken? De oplossing zijn zuinige halogeenmetaaldamplampen. Zo bespaar je energie op je lichten en koeling. Bovendien hebben deze lampen een optimale kleurherkenning, zodat alles er mooi uitziet. Natuurlijk kun je ook kiezen voor led-verlichting. Die verbruiken nog minder stroom en gaan bovendien ook veel langer mee: tot wel 50.000 uur.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.