Heb je een praktijk(ruimte)? Wij hebben vijf tips om energie te besparen!

Werk je in een (gedeelde) praktijkruimte? Grote kans dat je flink wat energie kunt besparen. We hebben vijf tips voor je verzameld waar je misschien nog niet aan had gedacht. Zo werk je net zo fijn, maar met een lagere energierekening.

Plaats aanwezigheidssensoren in je wacht- en toiletruimte

Waarschijnlijk brandt er de hele dag licht in je wachtruimte en toilet. Zonde, want op de meeste momenten zijn die ruimtes leeg en staat het licht voor niemand aan. Aanwezigheidsdetectie met een sensor is de oplossing. Want als er niemand aanwezig is, schakelt de verlichting automatisch uit. En dat bespaart zeker op jaarbasis flink wat stroomverbruik.

Deel je wachtruimte

Draai je soms buiten normale werktijden een dienst in een gebouw met meerdere praktijkruimtes? Grote kans dat in het hele gebouw onnodig de verwarming staat te loeien of het licht aanstaat. Mochten er plannen zijn voor een renovatie of herindeling, is dit het ideale moment om te kiezen voor een gemeenschappelijke wachtkamer. De verwarming en verlichting in die ruimte sluit je aan op een aparte groep of ketel. Dat bespaart flink wat energie, waardoor je de investering vaak in een paar jaar terugverdient.

Breng zonwering aan op zonbelaste gevels

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun praktijkruimte in de zomer te koelen met airconditioning of ventilatoren. Logisch, want dat geeft je cliënten meer comfort op hete dagen. Door zonwering te plaatsen op gevels die veel zon vangen, ben je de hitte een stap voor en wordt je ruimte niet ongemerkt warmer. Er is keuze genoeg: van zonwerende folie en rolluiken tot markiezen en uitvalschermen.

Beperk het gebruik van thermostaatkranen

Je kent het wel: zelf hou je de praktijkruimte het liefst koel, terwijl iemand iets verderop de verwarming helemaal opendraait. Dat levert flink wat ongemakkelijke temperatuurverschillen en een hogere energierekening op. Door thermostaatkranen (gedeeltelijk) te blokkeren, zorg je ervoor dat deze overal op de juiste stand blijven staan.

Ga slim om met warm water

Heb je een waterkraan in je praktijkruimte? Voorkom warmteverlies door de boiler of ketel dicht bij de kraan te plaatsen, op ongeveer een meter of drie. Aangezien de kraan meestal toch weinig wordt gebruikt, kun je prima vooruit met dunne leidingen – want ook die verliezen minder warmte.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.