Eenvoudig energie besparen op kantoor? Start met het uitvoeren van deze tips

Geen kantoor zonder computers. En natuurlijk servers die de boel met elkaar verbinden en zorgen voor snelle wifi. Al die apparaten vragen flink wat stroom. En daar kun je best makkelijk op besparen. Dat scheelt als de zakelijke energierekening op de mat valt.

Koel je serverruimte af met buitenlucht

Een serverruimte lijkt qua temperatuur soms net op een sauna. Al dat dataverkeer kost flink wat rekenkracht, waardoor servers heet worden en de ventilator warme lucht naar buiten blaast.

In ons land is de buitenlucht vaak koud genoeg om die ruimte mee af te koelen. En dat scheelt flink aan stroomkosten voor elektrische koeling. Je kunt hiervoor een extra warmtewisselaar of koeltoren gebruiken die je buiten opstelt. Door de ventilatiestroom van de servers op elkaar te richten, zorg je er bovendien voor dat de lucht direct wordt afgezogen.

Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden

Werkdag voorbij? Dan loggen de meeste medewerkers alleen uit voordat ze naar huis gaan. Zonde, want beeldschermen en computers die de hele nacht stand-by staan, verbruiken nog steeds stroom. Je kunt via de server instellen dat een computer automatisch na een paar uur uitschakelt. En ook andere apparaten zoals waterkoelers en koffie- en frisdrankautomaten kun je buiten kantoortijden uitschakelen om stroom te besparen. Check wel even met de leverancier of dit mogelijk is.

Gebruik dynamische verlichting

Als de zon schijnt, heb je weinig verlichting nodig. Toch staan er op flink wat kantoren de hele dag lampen te branden die dicht bij het raam of een daglichtkoepel zijn geplaatst. Zo verbruik je op jaarbasis veel meer energie dan nodig is.

Met een daglichtregeling wordt het licht automatisch aangepast aan de hoeveelheid zonlicht. En met aanwezigheidssensoren zorg je er ook nog eens voor dat er in toiletten, vergaderzalen en kantoren alleen licht brandt als er ook echt iemand aan het werk is.

Breng zonwering aan

De zomers worden in Nederland steeds warmer. En de hele dag werken op een snikheet kantoor is niet bepaald prettig. Een airconditioning biedt uitkomst, maar vraagt wel om veel stroom. Door zonwering te plaatsen op gevels die veel zon vangen, zorg je ervoor dat het binnen niet zo snel snel warm wordt en je dus minder hoeft te koelen. Dat kan met schermen, zonwerende folie, markiezen, rolluiken en uitvalschermen. Keuze genoeg dus.

Stel een maximum in op thermostaatkranen

Niet iedereen vindt dezelfde temperatuur aangenaam. Op zich prima, al kost het wel meer energie als de verwarming in het ene kantoor helemaal open staat en in het andere nooit wordt gebruikt. Bovendien zijn de temperatuurverschillen niet bepaald aangenaam. In sommige systemen is het mogelijk om een thermostaatkraan (tot een bepaalde hoogte) te blokkeren, zodat deze niet boven een bepaalde temperatuur komt.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.