Een luchtgordijn in je zaak? Met onze tips ben je slim bezig!

In Nederland staat in bijna honderdduizend winkels en ruim veertigduizend horecazaken de voordeur open. Met een luchtgordijn bij de voordeur bespaar je veel energie. Wij hebben twee tips voor je over hoe je zo’n luchtgordijn optimaal gebruikt (en dat is geen open deur!).

Flink besparen met je deurbeleid

Uit onderzoek is gebleken dat winkels  met een grote open pui tot 35 procent kunnen besparen op hun energieverbruik door op koude dagen een deur dicht te houden of de opening kleiner te maken.

Nog beter is om een luchtgordijn te installeren. De besparing daarvan werd goed duidelijk bij een Amsterdamse drogisterij. Daar werd de schuifdeur van een luchtgordijn voorzien die alleen werd ingeschakeld als de deur open schoof. Het bespaarde de drogisterij maar liefst 43 procent op de energiekosten, zonder dat het invloed had op de bezoekersaantallen. Voordat je aan de slag gaat met een luchtgordijn hebben we twee goede tips voor je die jouw luchtgordijn nog effectiever maken.

Thermostaat op de goede plek

Een luchtgordijn wordt aangestuurd door een thermostaat. Plaats deze niet onder een raam of in de buurt van de airco. De thermostaat meet dan een te lage temperatuur, waardoor je luchtgordijn onnodig veel warmte afgeeft. Ook onhandig: die warmte moet weer worden gecompenseerd door de airco. Zo ben je dubbele stroomkosten kwijt.

Let op de luchtsnelheid

Fijn, die energiebesparing, maar een luchtgordijn maakt ook wat geluid. Als jij (of je klanten) daar last van hebben, kun je de luchtsnelheid van het luchtgordijn aanpassen. Zo werkt deze net zo goed, maar met minder lawaai.

Tot slot laat je een luchtgordijn natuurlijk installeren door een ervaren en gecertificeerde installateur. Overigens… als je een luchtgordijn aanschaft, kijk je dan ook gelijk even naar je etalageruiten? Zijn dat al HR++ ruiten? Nee? Dan ligt daar je volgende besparingspotentieel! Natuurlijk wel zo handig om er gelaagde ruiten van te maken. Zodat als iemand z’n fiets er wat hard tegenaan zet, er niet gelijk glasbreuk optreedt.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.