Situation in a Hair salon

Een lagere energierekening in je kapsalon? Deze tips zijn geknipt voor jou!

Werk je in een kapsalon? Dan stroomt er veel warm water uit de kraan van de wasbak en worden er veel handdoeken gewassen. Dat kost energie. Met deze handige checklist kun je meteen beginnen met besparen.

Hoe zit het met het warmteverlies in je wasbak?

Voor iedere knipbeurt worden de haren gewassen. En dat doe je natuurlijk met lekker warm water, zodat je klant niet gillend de kapsalon uitrent. Op dat warmwaterverbruik kun je goed besparen. Zet bijvoorbeeld een thermostaatkraan op je wasbak zodat de temperatuur sneller bereikt wordt. En door de boiler of ketel dichtbij de bakken te zetten, verlies je minder warmte in je leidingen. Met de hoeveelheid wasbeurten die je in een jaar maakt, scheelt dat al snel flink in de kosten.

Wat voor droger gebruik je eigenlijk?

Voor iedere gewassen bos haar ligt een schone handdoek klaar. En ook bedrijfskleding, schorten en badjassen worden in kapsalons veel gebruikt. Dat moet allemaal gewassen en gedroogd worden. Grote kans dat je daarvoor een elektrische condensdroger gebruikt, terwijl een warmtepompdroger een stuk zuiniger is.

Dat zit zo: een normale droger blaast alle vochtige warme lucht gewoon weer naar buiten. Een warmtepompdroger recyclet de warmte lucht juist continu, waardoor je minder energie nodig hebt. Zo’n droger is wel wat duurder, maar als je ‘m vaak gebruikt, verdien je ‘m snel weer terug.

Wat voor verlichting gebruik je?

Goed licht is in een kapsalon belangrijk. Je klanten voelen zich comfortabel en kunnen na de knipbeurt hun nieuwe coupe inspecteren. Vaak worden halogeen- of gloeilampen gebruikt omdat deze goed zijn voor kleurherkenning. Veel beter zijn zogenaamde halogeenmetaaldamplampen; deze hebben ook een goede kleurweergave en gelijkmatige lichtverdeling, maar ook een veel hoger rendement.

Ventileer je alleen als je salon open is?

Er wordt flink wat gesprayd en geverfd in een kapsalon. Maar al die geuren en chemische stofjes die nodig zijn om brunettes om te toveren in blondines moeten niet te lang blijven hangen in je salon. Ventileren is goed voor de luchtwegen, maar slurpt wel energie. Zorg er dus voor dat de ventilatie wat lager staat als het rustig is. En is je salon gesloten? Zet hem dan gewoon uit.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.