Wie geeft jou energie? Netbeheerder vs. energieleverancier

DELTA, Enduris, Nuon, Stedin, Eneco, Enexis... Het zijn allemaal bedrijven die er op een of andere manier voor zorgen dat jij niet in het donker zit. Maar ze doen niet allemaal hetzelfde. Er zijn energieleveranciers (zoals wij van DELTA) en netbeheerders. We laten je zien wat de verschillen zijn.

Op ieder moment van de dag kun je koken, televisie kijken en het licht aandoen. Daar zorgen de netbeheerder en de energieleverancier samen voor. De rekening voor het gebruik van gas en elektriciteit krijg je van DELTA. Maar soms krijg je ook te maken met je netbeheerder. Bijvoorbeeld wanneer ze een slimme meter bij jou thuis willen plaatsen of wanneer er een storing is. Hoe zit dat precies?

Netbeheerder: kabels en leidingen

Om te zorgen dat gas en elektriciteit je huis bereiken, moeten die via een groot netwerk van kabels en leidingen worden vervoerd. De netbeheerder zorgt voor de aanleg en het onderhoud van die kabels, zodat ze bij jou in de meterkast uitkomen om je van energie te voorzien. De medewerkers van netbeheerders sluiten woningen en bedrijven aan op het net, zorgen dat het netwerk goed functioneert en lossen storingen op.

Netbeheerders staan onder toezicht van de overheid. Grote netbeheerders zijn Enexis, Liander en Stedin. Er zijn ook kleinere, regionale netbeheerders, zoals Enduris in Zeeland en Coteq in delen van Oost-Nederland. De regio waar je woont, bepaalt met welke netbeheerder je te maken hebt. Je kunt dus niet zelf een netbeheerder kiezen. Zien wie je netbeheerder is? Dat kan op Netbeheer Nederland.

Energieleverancier: levert stroom en gas

Je energieleverancier kun je wel zelf kiezen. DELTA is groot geworden in Zeeland, maar in heel Nederland kunnen mensen klant bij ons worden. Een energieleverancier koopt de energie in bij producenten of tussenhandelaren. Sommige leveranciers wekken zelf energie op. Een energieleverancier heeft een vergunning nodig om energie te mogen leveren.

Meestal heb je als consument vaker contact met je energieleverancier dan met je netbeheerder. Je energieleverancier stuurt je overzichten en de rekening van je verbruik.
Het is logisch dat je als klant ook een deel van de kosten moet betalen voor de aanleg en het onderhoud van het netwerk en de huur van je meter.

Wat misschien niet zo logisch is, is dat je ook die kosten op de rekening van je energieleverancier komen. Je energieleverancier draagt dat bedrag weer af aan je netbeheerder. Dit heeft de overheid besloten. Ook de hoogte van de netbeheerkosten zijn door de overheid bepaald.

Als je gaat verhuizen, geef je dat door aan je energieleverancier. Heb je te maken met een storing, dan moet je contact opnemen met je netbeheerder. De netbeheerder is ervoor verantwoordelijk dat de storing wordt opgelost.

Netbeheerder

  • Afhankelijk van de regio waar je woont.
  • Legt het netwerk aan en onderhoudt het.
  • Contact bij storingen dubbele meter of slimme meter.

Energieleverancier

  • Kies je zelf
  • Levert energie aan consumenten en bedrijven
  • Contact bij betaling verhuizing en teruglevering