Zo ga je slimmer om met stroom van je zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert aan het stroomnet dan betaal je terugleverkosten over de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Hoe minder stroom je teruglevert, hoe minder kosten je betaalt. Het loont dus om zoveel mogelijk stroom die je met je zonnepanelen opwekt, direct te verbruiken.
Natuurlijk is de hoeveelheid opgewekte stroom die je direct kunt verbruiken sterk afhankelijk van je persoonlijke levensritme. Tweeverdieners zonder kinderen zijn weinig overdag thuis. Ouderen zijn juist vaak overdag thuis, in gezinnen met schoolgaande kinderen is het vaak ’s ochtends en in de tweede helft van de middag druk in huis.
Zonnepanelen wekken juist overdag veel stroom op als de zon schijnt. En die komt op in het oosten en gaat in de loop van de dag via het zuiden naar het westen en gaat daar onder. Je kunt dus afhankelijk van wanneer je thuis bent, je stroomverbruik aanpassen aan de momenten waarop jouw zonnepanelen stroom opwekken.
Volg je stroomverbruik in MijnDELTA
Om goed inzicht te krijgen in je stroomverbruik is het leuk om je stroomverbruik eens een tijdje te volgen in MijnDELTA of in de DELTA Energie App. Dan weet je op welke momenten je de meeste stroom verbruikt. Om je te helpen bij het afstemmen van je stroomverbruik op stroomproductie van je zonnepanelen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Zet apparaten overdag aan
Zet je wasmachine, vaatwasser of wasdroger bij voorkeur overdag en niet pas ’s avonds of zelfs ’s nachts aan. Veel van deze apparaten beschikken over een handige timerfunctie. Hiermee stel je de start van het programma uit. Ga je om acht uur ’s ochtends de deur uit? Laat je vaatwasser dan bijvoorbeeld om elf uur pas z’n werk doen. Is je apparaat verbonden met het internet? Dan kan je op afstand bepalen wanneer het aan moet.
Handig om te weten: stem het gebruik van je apparaten wel op elkaar af. Als ze tegelijk aan staan verbruiken ze meer stroom dan dat je op dat moment opwekt.
Laad je auto op als de zon schijnt
Het directe verbruik van je zelf geproduceerde stroom kan met een elektrische auto naar ongeveer 60 procent stijgen. Laad je auto als het even kan op als de zon schijnt. Overdag niet thuis? Laad dan je auto bij voorkeur op je werk of elders op, maar niet pas ’s avonds thuis.
Afhankelijk van het type lader kan je de laadpaal zo instellen dat je auto laadt als de zon schijnt. Heeft jouw laadpaal die optie niet? Kijk dan of je een timer in kunt stellen, of dat je het laden kunt instellen vanuit de app van de auto.
Handig om te weten: in de toekomst gaan laadpalen en elektrische auto’s steeds meer samenwerken als batterij: ze kunnen dan zonnestroom opslaan én aan je huis leveren.
Koelen en verwarming met een airconditioning
Met een airconditioning die zowel koelt als verwarmt, haal je dubbel voordeel in huis. In de zomer koelt een airco je huis met stroom die je anders terug zou leveren aan het stroomnet. En nog precies op het goede moment ook: als de zon hoog aan de hemel staat. In de winter kan je een airco gebruiken om specifieke ruimtes te verwarmen. Je cv-ketel hoeft dan een stuk minder hard te werken en daardoor bespaar je flink op je gasverbruik.
Handig om te weten: ook een warmtepomp kan je woning koelen. Daar heb je alleen wel vloerverwarming voor nodig.
Verwarm je water met een boilervat
Je gebruikt warm water vooral in de ochtend en avond. Haal je warm water uit een boilervat, zoals die van een volledig elektrische warmtepomp? Dan is het een goed idee dit op te laten warmen door de stroom die je gedurende de dag opwekt. Zo kun je het gebruik van je eigen zonnestroom verhogen naar 40 tot 50 procent.
Handig om te weten: een boilervat bij een warmtepomp werkt ook als de zon niet schijnt. Bij een zonneboiler is dit niet het geval.
Sla overtollige energie op
In de zomermaanden, als je zonnepanelen veel stroom opwekken, kan je de stroombehoefte tussen dag en nacht overbruggen met een thuisaccu. Je wekt dan overdag voldoende op om op te slaan en ’s avonds te verbruiken. Maar thuisaccu’s zijn nog duur. Het omslagpunt lijkt nog ver weg, maar kan versnellen als het aanbod toeneemt, de prijzen dalen en er subsidie komt.
Handig om te weten: een elektrische auto heeft al meer energie nodig tijdens het laden dan de gemiddelde zonnepaneelinstallatie van een woning kan produceren. Er blijft dan vaak weinig zonnestroom over om een accu vol te laden.
Zonnepanelen uitzetten
Het kan in sommige situaties interessant zijn om te kijken of je je zonnepanelen uit kunt zetten. Bijvoorbeeld als je een paar weken op vakantie bent. Dat is vooral het geval als je veel zonnepanelen op je dak hebt liggen en je veel meer teruglevert dan je van het stroomnet afneemt. Heb je weinig zonnepanelen? Dan is het door de salderingsregeling nog steeds interessant om je zonnepanelen ook tijdens je vakantie aan te laten staan. Feit is wel dat je door niet terug te leveren je het toch al overbelaste stroomnet wat lucht geeft.
Handig om te weten: bestaande zonnepaneelinstallaties beschikken vaak niet over een duidelijke mogelijkheid om je zonnepanelen uit te schakelen. Overleg daarom eerst met je installateur wat je het beste kunt doen. Zomaar de stekker uit je omvormer trekken of een schakelaar in je meterkast omzetten kan gevolgen hebben voor je omvormer.
Kijk naar de toekomst
Ben je van plan om een warmtepomp of elektrische auto aan te schaffen? Dan zal je stroomverbruik flink omhoog gaan. Bedenk dat je een warmtepomp voor verwarming voornamelijk stroom verbruikt in de winter. Dan wekken je zonnepanelen maar weinig stroom op. Met een warmtepomp kan je dus maar beperkt extra zelf opgewekte stroom verbruiken.
Bij een elektrische auto hangt dat af van het moment waarop je de auto oplaadt. Als je overdag op pad bent zal dat vaak aan het eind van de middag en ’s avonds zijn. Dan heb je zonnepanelen op het westen nodig om voldoende stroom op te wekken. In beide gevallen is het slim om goed met je installateur te overleggen over de uitbreiding van je zonnepaneelinstallatie.
Afschaffing salderingsregeling
Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Hoe dit zit lees je hier. Naar verwachting zal de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer verdwijnen.
De afschaffing van het salderen moet nog wel eerst door zowel de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd worden. Tot de details bekend zijn kan je nog steeds profiteren van het wegstrepen van je verbruik tegen de stroom die je teruglevert!
Update 24 september 2024
DELTA Zonnepanelen
Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?