Wat betekenen terugleverkosten voor de terugverdientijd van zonnepanelen?
Overweeg je zonnepanelen? Dan vraag je je vast af wat alle ontwikkelingen rondom zonnepanelen betekenen voor de terugverdientijd ervan. De salderingsregeling blijft waarschijnlijk tot 2027 in z’n huidige vorm bestaan. De prijzen van zonnepanelen zelf zijn de afgelopen tijd gedaald. Maar hoe zit het met de vaste terugleverkosten die energieleveranciers tegenwoordig in rekening brengen?
Meer dan een kwart van de woningeigenaren die zonnepanelen overwegen, vindt de terugverdientijd een hindernis bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar door het aantal panelen af te stemmen op je werkelijke stroomverbruik en slim om te gaan met de opgewekte stroom, hoeft de terugverdientijd helemaal geen struikelblok te zijn.
Terugverdientijd loopt iets op
Milieu Centraal rekende uit dat door de komst van terugleverkosten de terugverdientijd voor een installatie van tien zonnepanelen oploopt tot ongeveer acht jaar. Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, loopt de terugverdientijd verder op. Dit komt vooral omdat je dan niet alle opgewekte stroom kunt salderen. Ook de terugleverkosten lopen verder op naarmate je meer stroom teruglevert. Ook dat heeft natuurlijk invloed op de terugverdientijd.
Maar er zijn veel meer factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van je zonnepaneelinstallatie, zoals:
- het aantal zonnepanelen dat je kiest
- de prijs van je zonnepanelen
- de levensduur van de installatie (moet je tussentijds je omvormer vervangen?)
- de opbrengst van je zonnepanelen
- je jaarlijkse stroomverbruik
- je actuele stroomprijzen (die kunnen in de tijd dat je zonnepanelen hebt dalen of stijgen)
- de hoogte terugleverkosten
- de hoogte van je netto terugleververgoeding
Goed om te weten: je kunt de terugverdientijd dus niet simpelweg berekenen door de aanschafkosten te delen door de opbrengst. Het is dan ook goed om met je installateur te overleggen wat de beste aanpak is voor jouw situatie.
Vijf factoren die invloed hebben op de terugverdientijd
Je hebt zelf invloed op de terugverdientijd. De volgende vijf factoren bepalen hoe je de terugverdientijd zo kort mogelijk kunt houden.
- Houd de aanschafprijs laag
Lage aanschafkosten betekenen een snelle terugverdientijd. Ben je klant bij DELTA Energie? Maak dan gebruik van de Duurzame DELTA Deals als je kiest voor zonnepanelen van onze partner Saman Groep. Dat is al een goed begin! - Maak optimaal gebruik van de salderingsregeling
Zolang de salderingsregeling blijft wordt de stroom die je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je afneemt. Je krijgt voor dat deel van je teruggeleverde stroom dus de stroomprijs uit je energiecontract. Lever je meer stroom terug? Dan krijg je daar een netto terugleververgoeding voor. De netto terugleververgoeding ligt altijd lager dan je stroomprijs. - Minder terugleveren, zelf slimmer verbruiken
Zonnepanelen wekken vooral overdag veel stroom op. Afhankelijk van wanneer je thuis bent, kun je je stroomverbruik aanpassen aan de momenten waarop jouw zonnepanelen stroom opwekken. De stroom die je niet verbruikt, lever je terug aan het stroomnet. Daar betaal je terugleverkosten over. Hoe minder stroom je teruglevert, hoe minder kosten je betaalt. - Hoogte van je stroomprijs
Hoe hoger de stroomprijs, hoe meer je bespaart met stroom die je zelf opwekt en direct verbruikt. Hogere stroomprijzen hebben zo een gunstig effect op de terugverdientijd. Omgekeerd zorgen lage stroomprijzen dat je terugverdientijd langer wordt. - Het aantal zonuren; in Zeeland zit je goed!
Wellicht een inkoppertje, maar ook het aantal zonuren heeft invloed op de terugverdientijd. Op zonnige dagen wekken je zonnepanelen meer stroom op, waardoor je minder (of helemaal geen) stroom hoeft af te nemen van het stroomnet. Zeeland heeft jaarlijks de meeste zonuren in Nederland. Het maakt dus uit waar je woont in ons land.
Zelf stroom opwekken blijft interessant
Ondanks de vaste terugleverkosten blijven panelen aantrekkelijk. De voordelen zijn direct merkbaar op je energienota. Bij DELTA Energie levert iedere teruggeleverde kWh, ook dankzij onze terugleververgoeding, nog steeds geld op.
Laat je adviseren door onze installatiepartner Saman Groep en kies voor een zonnepaneelsysteem dat past bij jouw energieverbruik. En onthoud: de stroom die je zelf opwekt, is de schoonste en meest voordelige stroom!
Afschaffing salderingsregeling
Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Hoe dit zit lees je hier. Naar verwachting zal de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer verdwijnen.
De afschaffing van het salderen moet nog wel eerst door zowel de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd worden. Tot de details bekend zijn kan je nog steeds profiteren van het wegstrepen van je verbruik tegen de stroom die je teruglevert!
Update 24 september 2024
DELTA Zonnepanelen
Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?