Subsidies en btw korting bij verduurzaming van je huis

Als je in een koophuis woont dan moet je de verduurzamingskosten voor je huis zelf betalen. Natuurlijk moet je dat vooral als investering zien: je verdient het terug doordat je minder energie verbruikt. Maar om dat geld sneller terug te verdienen, en dus het verduurzamen van je huis aantrekkelijker te maken, kan je profiteren van diverse regelingen en subsidies van de overheid. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Subsidie isolatie

Wie z’n gasverbruik terug wil dringen begint met isolatie. Daarom is voor isolatie 30%  InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar, maar wel met een kanttekening. Als je voor isolatie subsidie wilt krijgen moet je minimaal nog één andere verduurzamingsmaatregel uitvoeren. Kies dus naast dakisolatie gelijk ook voor spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Ook een combinatie van isolatie en het installeren van een warmtepomp mag. Voor 50 euro extra regelt onze isolatiepartner ISOenergy het aanvragen van ISDE-subsidie van a tot z voor je.

Btw isolatie

Nee, het is niet zo dat je ook nog de btw op isolatie terug kunt vragen. Maar wél geldt voor arbeid die wordt uitgevoerd om isolatie aan te brengen het lage btw-tarief van 9% in plaats van het hoge tarief van 21%. Daar hoef je verder niets voor aan te vragen of regelen. Mooi meegenomen toch?

Btw zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft kan je in veel gevallen wél de volledige 21% btw terugvragen die je betaald hebt over je zonnepanelen, omvormer en de installatie daarvan. De regeling daarvoor is wat ingewikkeld. Als je via DELTA zonnepanelen aanschaft bij Saman Groep regelt Saman Groep dit voor je. Wel zo makkelijk! Er gelden voor zonnepanelen geen andere subsidiemaatregelen.

Subsidie warmtepomp

Met een warmtepomp bespaar je flink op je gasverbruik of kun je helemaal afscheid nemen van gas in jouw huis. De overheid juicht dat doe en beloont de aanschaf van een warmtepomp daarom met een flinke subsidie. De InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) biedt een korting van 30% op de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Vorig jaar bedroeg de subsidie nog maar 20%. De overheid maakt dus serieus werk van het terugdringen van het gasverbruik. Je kunt de subsidieaanvraag pas indienen nadat de warmtepomp door een installatiebedrijf is geïnstalleerd.

Subsidie zonneboiler

Voor een zonneboiler geldt hetzelfde als voor een warmtepomp. Ook daarvoor is 30% ISDE-subsidie beschikbaar als je in 2022 een zonneboiler laat installeren. Logisch, want ook een zonneboiler zorgt voor minder gasverbruik omdat je de kracht van de zon gebruikt om water op te warmen.

Naast deze landelijke regelingen gelden soms ook nog extra gemeentelijke subsidies.

Op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer vind je welke subsidies in jouw gemeente gelden.

Meer informatie en voorwaarden landelijke subsidies

Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie gelden er wel wat voorwaarden. Je leest er alles over op rvo.nl/isde.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!