Overweeg je zonnepanelen? Hier moet je op letten

50% van de huishoudens die nu nog geen zonnepanelen heeft, overweegt om in de komende jaren zonnepanelen aan te schaffen. Jij misschien ook? Waarschijnlijk heb je dan ook vragen omdat er de laatste tijd veel verandert op het gebied van zonnepanelen.

Goed om te weten: zonnepanelen zijn en blijven financieel aantrekkelijk omdat de terugverdientijd nog steeds relatief kort is. Maar het is wel belangrijker dan ooit om goed je stroombehoefte in kaart te brengen, zodat je de juiste keuzes maakt als je zonnepanelen aanschaft.

Die stroombehoefte is zo belangrijk omdat energieleveranciers sinds kort terugleverkosten in rekening brengen als je zonnepanelen hebt. Hoe meer stroom je aan het stroomnet teruglevert, hoe meer je betaalt. Met andere woorden: zomaar je dak op het zuiden volleggen met zonnepanelen om maar zoveel mogelijk stroom terug te kunnen leveren, is niet echt verstandig meer.

In plaats daarvan moet je op zoek naar manieren om je stroomverbruik af te stemmen op de stroomproductie van je zonnepanelen. Want hoe meer stroom je direct zelf verbruikt, hoe minder je teruglevert aan het stroomnet en hoe minder terugleverkosten je betaalt. Waar je op moeten letten vertellen we je in dit artikel.

Stem capaciteit af op je verbruik

Zonnepaneeleigenaren verbruiken slechts 20 tot 30 procent van de stroom die ze zelf opwekken. De rest wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Dat kan twee oorzaken hebben: de capaciteit van de zonnepanelen overstijgt het totale jaarlijkse stroomverbruik of je verbruikt weinig stroom op momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Vaak is het ook een combinatie van beide.

Voorkom overproductie

De vuistregel is eigenlijk: stem de jaarlijkse opbrengst van je toekomstige zonnepaneleninstallatie af op je jaarlijkse totale stroomverbruik en voorkom overproductie. De huidige salderingsregeling zorgt ervoor dat dat financieel nog steeds de meest aantrekkelijke situatie is. Op je jaarnota wordt namelijk maximaal de totale hoeveelheid stroom die je verbruikt weggestreept tegen de hoeveelheid stroom die je teruglevert.

Heb daarbij wel oog voor de toekomst. Wil je binnenkort overstappen op een warmtepomp of elektrisch gaan rijden? Neem het stroomverbruik daarvan dan mee in je berekening. Wil je dat pas over een aantal jaren doen? Zorg dan dat je zonnepanelen zodanig op je dak liggen dat je makkelijk (en visueel aantrekkelijk) uit kunt breiden. En hou daar ook rekening mee in je meterkast.

Kies je toch voor meer capaciteit dan je eigenlijk nodig hebt? Hou dan rekening met een (veel) langere terugverdientijd voor die overcapaciteit. Bij teruglevering krijg je daarvoor namelijk een netto terugleververgoeding die lager is dan de prijs waartegen gesaldereerd wordt. En daar komen dan de vaste terugleverkosten nog bij.

Verbruik op hetzelfde moment als je opwekt

Om teruglevering aan het stroomnet te beperken tot maximaal de hoeveelheid stroom die je op jaarbasis verbruikt, kun je ook je stroomverbruik verplaatsen naar momenten waarop je panelen stroom opwekken. Slimmer stroom verbruiken dus.

Zonnepanelen wekken stroom op als de zon schijnt. En dat is niet ’s avonds of ’s nachts. Als je overdag vaak thuis bent kun je er makkelijk voor zorgen dat stroomslurpers zoals de wasmachine, droger of vaatwasser hun werk doen als de zon schijnt. Is er niemand thuis? Vaak hebben moderne apparaten een timer. Rij je elektrisch? Laad dan de auto op als de zon schijnt.

De kunst is dus om stroom te verbruiken als je stroom opwekt. Je kunt echter ook andersom redeneren: leg je zonnepanelen zodanig op het dak dat ze stroom opwekken op momenten dat jij veel stroom verbruikt. Je moet zelf bepalen wat in jouw situatie het beste werkt.

Oost, west….

Stel: overdag is er niemand thuis, maar ’s ochtends en vanaf de namiddag is er volop activiteit in huis. Dan heeft het niet zoveel zin om zonnepanelen pal op het zuiden te leggen. Je weet dan zeker dat je veel stroom aan het net teruglevert omdat je weinig stroom verbruikt. Overweeg dan om je zonnepanelen op het oosten en/of westen te leggen. Dan produceren ze de meeste stroom op de momenten dat jij stroom verbruikt. Het verschil tussen zonnepanelen op het oosten en westen versus zonnepanelen op het zuiden zie je duidelijk in de onderstaande grafiek.

Ben je overdag wel veel thuis? Dan kan het nog steeds interessant zijn om zonnepanelen wél op het zuiden te leggen. Alles is afhankelijk van je dagelijkse levensritme (en het bijbehorende ritme van je stroomverbruik) bij jou in huis. Het kan heel verhelderend zijn om je stroomverbruik een aantal weken lang te volgen. Dat kan heel eenvoudig in MijnDELTA of de DELTA Energie App.

Plat dak biedt mogelijkheden

Als je alleen een schuin dak op het zuiden hebt, dan ben je daar natuurlijk aan gebonden. Zo simpel is het. Maar heb je een plat dak? Dan kun je de productie van je zonnepanelen helemaal goed afstemmen op je stroomverbruik. Je kunt je panelen dan op meerdere windrichtingen leggen en daarbij de richtingen kiezen die bij jouw stroomverbruik passen.

Heb je een losstaande garage of schuur? Ook die hebben vaak een plat dak óf een dak dat net anders gericht is dan het dak van je huis. Onderzoek ook die mogelijkheid eens. Je moet misschien een wat langere kabel laten trekken, maar het is het overwegen waard.

Nog steeds interessant

Ondanks het feit dat zonnepaneeleigenaren meer vaste terugleverkosten gaan betalen, blijven zonnepanelen een interessante keuze. De afhankelijkheid van het stroomnet wordt kleiner en het zorgt voor een directe verlaging van je energienota. Er zijn maar weinig investeringen in je huis met zo’n hoog rendement. Zonnepanelen gaan tenslotte zo’n 25 jaar mee. En stroom die je zelf opwekt is nog steeds de schoonste en voordeligste stroom!

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?