Je huis verduurzamen? Deze maatregelen komen eraan!
De overheid heeft de afgelopen maanden verschillende maatregelen aangekondigd die woningen duurzamer moeten maken. Om de CO2-doelstellingen te halen, maar ook om minder afhankelijk te worden van gas als brandstof. Het duurt nog even voordat ze ingaan, maar het is alvast goed om te weten wat je te wachten staat.
Hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard
Is je cv-ketel aan vervanging toe, dan kun je nu al kiezen voor een duurzaam alternatief, zoals een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Vanaf 2026 is een (hybride) warmtepomp verplicht als je je cv vervangt. Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat de cv-ketel op koude dagen kan bijspringen. De meeste woningen zijn geschikt voor hybride warmtepompen, waarmee je gemiddeld 60% op aardgas bespaart.
Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je ook een volledig elektrische warmtepomp kiezen. Die gebruikt helemáál geen aardgas. Alleen als je woning aangesloten is of kan worden op een warmtenet ben je uitgezonderd van deze nieuwe maatregel. Lees meer over de hybride warmtepomp als nieuwe standaard.
Geen btw meer op zonnepanelen
Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de btw die je betaalde over de aanschaf én de installatie van je zonnepanelen, terugvragen bij de overheid. Dat is een nogal omslachtig proces. De regering wil per 1 januari 2023 af van het terugvragen van btw op zonnepanelen. Tegelijkertijd wil ze zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk houden.
Daarom is het kabinet van plan om zonnepanelen btw-vrij te maken om zo de administratieve rompslomp voor jou en voor de Belastingdienst te verminderen. Dat biedt nog een extra voordeel: mensen zullen eerder zonnepanelen aanschaffen omdat de kosten direct duidelijk zijn en het terugvragen van btw niet meer nodig is. Het is nog niet helemaal zeker dat deze maatregel doorgaat, maar het kabinet is het zeker van plan.
Update 2023: Intussen kun je geen btw meer terugvragen voor je zonnepanelen.
Saldering op zonnepanelen vanaf 2025 afgebouwd
Met of zonder btw, de aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Daar staat tegenover dat je flink op je energiekosten bespaart en dat je er zelfs aan kunt verdienen. Iedere keer dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment verbruikt, lever je het overschot automatisch terug aan het stroomnet. Dit wordt verrekend met je verbruik (we noemen dat salderen). Je bent eigenlijk dan zelf energieleverancier.
Vanaf 2025 wil het kabinet de saldering langzaam af gaan bouwen. Het idee is dat mensen dan bewuster met zonne-energie omgaan. Het wordt dan belangrijker om de stroom die je zelf opwekt ook zelf te gebruiken. Dat betekent dat je je stroomverbruik moet gaan aanpassen. Bijvoorbeeld je vaatwasser, wasmachine en droger aanzetten als de zon schijnt. Uiteindelijk is de opslag van stroom een goede oplossing, maar die mogelijkheid laat nog op zich wachten. Als de geleidelijke saldering doorgaat en inderdaad in 2025 start, kun je vanaf 2031 helemaal niet meer salderen.
Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, dan is het slim om niet te lang te wachten omdat je tot 2025 de extra opgewekte stroom nog mag verrekenen. Lees meer over de afbouw van de salderingsregeling – met tabel van voorgenomen afbouw.
Duurzame DELTA Deals
Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!