In 2022 meer subsidie voor verduurzaming van je huis

Minder energie verbruiken betekent een lagere energienota. En dat is best aantrekkelijk met de hoge energieprijzen van dit moment. Bovendien help je het milieu, want hoe minder energie we verbruiken, hoe minder CO2 er in de atmosfeer komt. De overheid helpt je daarom graag met subsidies. In 2022 is er zelfs meer subsidie voor verduurzaming van je huis.

Subsidie voor isolatie of warmtepomp

Als je een eigen woning hebt, kun je via de Rijksoverheid subsidie krijgen om die te verduurzamen en je gasverbruik terug te dringen. Deze subsidie is een onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Vanaf 2022 is het subsidiepercentage zelfs verhoogd! Als je energiebesparende maatregelen neemt, krijg je nu maar liefst 30% van de kosten vergoed, terwijl dat eerst 20% was.

Bij die energiebesparende maatregelen gaat het om isolatie (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++-glas) en de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Als je een (hybride) warmtepomp aanschaft kom je sowieso in aanmerking voor subsidie. Als je gaat isoleren moet je tenminste twee maatregelen nemen om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Dus als je spouwmuurisolatie combineert met een hybride warmtepomp of dakisolatie combineert met het plaatsen van HR++-glas. Isoleer je alleen je dak, dan krijg je geen subsidie.

De ISDE-subsidie vraag je achteraf aan, dus nadat alle maatregelen op basis waarvan je subsidie aan wilt vragen, zijn uitgevoerd. Het stappenplan daarvoor vind je op de website van de Rijksoverheid.

Btw terug op zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft kun je de btw die je daarover betaalt meestal terugvragen. Dat is al lang zo en dat geldt ook in 2022. Dat gaat om 21% procent btw, dus ook dat loopt flink op! Op zonnepanelen kun je geen subsidie krijgen via de ISDE-regeling omdat zonnepanelen niet helpen bij het terugdringen van je gasverbruik.

Je kunt natuurlijk wel zonnepanelen nemen om de extra stroom die je nodig hebt voor een nieuwe warmtepomp zelf op te wekken. En als je dan ook nog spouwmuurisolatie kiest, dan kan je voor je zonnepanelen de btw terugvragen en voor je warmtepomp en spouwmuurisolatie 30% subsidie aanvragen. Tel uit je winst!

Verplicht verduurzamen bij renovatie

Laat je een ingrijpende renovatie uitvoeren aan je woning? Dan moet je vanaf 1 februari 2022, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, verplicht investeren in het gebruik van hernieuwbare energie in je huis. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler.

De regeling geldt als je meer dan 25% van de oppervlakte van je huis laat vernieuwen, veranderen of vergroten. De regeling geldt niet als je huis binnen drie jaar wordt aangesloten op een warmtenet of als je huis (of ander gebouw) om wat voor reden dan ook een extreem laag energieverbruik heeft.

Meer mogelijkheden in je gemeente?

Tot slot zijn er ook nog vaak extra subsidies die worden verstrekt van uit je gemeente. Wil je weten wat er in jouw gemeente aan (extra) mogelijkheden is op het gebied van subsidies en leningen? Typ je gemeente in de Energiesubsidiewijzer om te zien hoe je nog meer kunt besparen.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!