Teruggave btw bij aankoop van zonnepanelen

Koop je zonnepanelen als particulier? Dan krijg je van de belastingdienst 21% btw over het aankoopbedrag en installatie terug. En dat loopt al snel op tot honderden euro’s. Wij leggen je uit waar je op moet letten met de teruggave van btw over zonnepanelen, en wat je moet doen als je al ondernemer bent.

Teruggave btw zonnepanelen

Ook al ben je geen ondernemer, ziet de Belastingdienst je toch als eigenaar van een klein energiebedrijfje als je zelf stroom opwekt. Dat komt omdat je geld verdient met de stroom die je zonnepanelen terugleveren aan het energienet. Handig, want daarom mag je de 21% btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen. Dat is dus een flinke korting op je kosten. Het is bij zo’n teruggave wel belangrijk dat de factuur van de zonnepanelen en het energiecontract op dezelfde naam staan.

Kleineondernemersregeling zonnepanelen

Over de vergoeding die je krijgt voor je opgewekte stroom die je teruglevert aan het stroomnet, wordt omzetbelasting geheven. Gelukkig hoef je daar als particulier niet ieder jaar aangifte voor te doen. Zonnepaneelhouders vallen namen onder de KOR, een wettelijke regeling voor ondernemers met een lage btw-afdracht.

Als je in 2021 zonnepanelen koopt, gaat de KOR in op 1 januari 2022. Zo kun je in 2021 de 21% btw over je zonnepanelen terugkrijgen minus het zogenaamde forfait; dit is het bedrag wat de Belastingdienst inschat wat je het eerste jaar aan btw moet betalen op basis van het vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Vanaf 2022 hoef je geen btw meer aan te geven en te betalen. Een uitzondering geldt als de kosten voor je totale installatie meer dan 11.900 euro ex btw zijn. Als dat het geval is, blijf je in totaal 5 jaar lang btw-plichtig om de volledige btw over je aankoop en installatie terug te kunnen krijgen.

Uitbreiden zonnepanelen

Ga je een bestaande zonnepaneleninstallatie uitbreiden, bijvoorbeeld op een vrijstaand dak van een schuur of garage? Let er dan op dat je niet zomaar opnieuw de btw over de aankoop en installatie kunt terugkrijgen. Je moet namelijk minimaal 3 jaar meedoen aan de KOR voordat je de regeling kunt stopzetten. Vanaf dat moment beschouwt de Belastingdienst je weer als ondernemer en kun je de btw terugvragen. Je mag je pas 3 jaar later weer opnieuw aanmelden voor de KOR. Je moet dus 3 jaar lang btw-aangifte doen.

Teruggave btw zonnepanelen bij zzp’ers

Ben je zzp’er en wel of niet btw-plichtig? Dan gelden er andere regels. Kijk hiervoor op de site van de Belastingdienst. Als je samenwoont en één van jullie ondernemer is, is het handiger als de niet-ondernemer de aanvraag doet.

Vakkundig geregeld!

Het zelf regelen van de btw-teruggave zorgt voor veel papier- en uitzoekwerk. Als je kiest voor zonnepanelen via DELTA, wordt alles geregeld door onze partner Saman Groep. Die zorgt niet alleen voor een vakkundige installatie, maar ook dat je zonder gedoe snel je btw terugkrijgt.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?