Dit zijn dé hypertrends op het gebied van zonne-energie
Elke dag brengt de zon ruim 900 keer méér energie naar de aarde dan we op dit moment met z’n allen op de aarde verbruiken. Dat toont de enorme potentie voor zonne-energie aan. Helaas zijn de huidige zonnepanelen nog te prijzig en qua capaciteit te beperkt voor echt grootschalige energieopwekking en -opslag.
Revolutionaire innovaties zijn nodig om zonne-energie massaal te kunnen gebruiken. En die revoluties zijn onderweg. Een zonnepaneel simpel als aluminiumfolie oprollen? Zonneverf om je huis te schilderen én elektriciteit op te wekken? We zetten de hypertrends voor zonne-energie voor je op een rij. Conclusie: de komende jaren gaat zonne-energie jouw leven makkelijker maken!
Solar road
Zonnecellen in het asfalt creëren een weg die stroom opwekt. De weg wordt een zonnepaneel, een zogenoemde ‘smart highway’. De technologie zet invallend zonlicht om in energie. De energie kan gebruikt worden voor straatverlichting, verkeersborden en camera’s. Wereldwijd wordt volop geëxperimenteerd met het ontwikkelen van technieken.
Zo is in China dit jaar een experimentele twee kilometer lange snelweg aangelegd. Zonnepanelen zijn bedekt met speciaal transparant asfalt. Nederland kende het unicum van een solarfietspad in Krommenie. Bovendien worden in geluidsschermen langs snelwegen ook steeds vaker zonnepanelen toegepast.
Dunnefilm zonnepanelen
Flexibele zonnepanelen, zo dun als aluminiumfolie. Je kan deze ultralichte power sheets overal mee naartoe nemen en zo je eigen zonnestroom opwekken. Kampeertenten, rugzakken, gebogen oppervlakken op gebouwen en voertuigen. Stukken goedkoper ook om te produceren dan reguliere zonnepanelen.
Nanocoating
De coating van zonnepanelen zorgt niet voor een hoger rendement, maar verkleint wel het verlies door vuiligheid op de zonnepanelen waardoor het oorspronkelijke redement op peil blijft. Groene aanslag en andere vervuiling krijgt geen kans. Dankzij deze coating hecht vuil zich niet aan de panelen.
Ultradunne zonnecellen
De ontwikkeling van ultradunne zonnecellen maakt het mogelijk om energie op te wekken uit alles wat een oppervlakte heeft. Niet alleen veel goedkoper dan reguliere zonnecellen, de toepassingen zijn oneindig. Het zijn extreem kleine zonnecellen, kleiner dan een kwart rijstkorrel. Ze kunnen geïntegreerd worden in glas, cement, verf, asfalt, kleding, computers, telefoons en wat eigenlijk niet?
Zonneparken in de ruimte
Zogenaamde ‘space solar farms’ zijn toekomstige parken van zonnepanelen in de ruimte, die zonne-energie voor de aarde opwekken. Het voordeel is dat de ruimte onbeperkt is, 24 uur beschikbare zon heeft en geen slechte weersomstandigheden kent.
Solar architectuur
Gebouw-geïntegreerde zonne-energie, waarbij – de naam zegt het al – zonne-energie wordt geïntegreerd in gevels en daken. Bijvoorbeeld zonnecellen die onzichtbaar verwerkt zijn in dakpannen. De zonnepanelen vormen op die manier een integraal onderdeel van het architectonische ontwerp.
Diverse woningen in Zeeland zijn al van dakpannen met zonnecellen voorzien. De architect van een schoolgebouw in Goes integreerde zonnepanelen in de zuidelijke gevel van het pand. Dit soort toepassingen hebben de toekomst!
Vervoer op zonne-energie
Accu’s van elektrische auto’s kunnen opgeladen worden door zonnecellen op het dak, zonneverf of zonneramen. Het ultieme doel van autofabrikanten is het creëren van een groene auto, die volledig in de eigen energiebehoefte kan voorzien. Wist je dat zulke groene auto’s al bestaan?
Lightyear One, een start-up van Nederlandse studenten, rijdt volledig op zonne-energie. Diverse technische hogescholen en universiteiten experimenteren bovendien succesvol met zonneboten die volledig op zonne-energie varen. Zo ondersteunt DELTA het solar boat team van de HZ University of Applied Sciences.