CEO DELTA Energie: “Verplaatsen van stroomverbruik is slim als voorbereiding op afschaffing salderingsregeling”
Samen met netbeheerder Stedin en collega-energieleverancier Eneco start DELTA Energie vandaag een proef met het verplaatsen van stroomverbruik in drie Zeeuwse gemeenten. De animo voor deelname aan deze proef is overweldigend. De proef is voor netbeheerder Stedin vooral van belang om te ontdekken of het stroomnet erdoor ontlast wordt. Maar voor zonnepaneeleigenaren is het verplaatsen van stroomverbruik óók slim als voorbereiding op het afschaffen van de salderingsregeling.
“De salderingsregeling zorgt ervoor dat het terugleveren van stroom aan het stroomnet al jaren erg aantrekkelijk is. Terugverdientijden zijn relatief kort en vaak werd bewust geïnvesteerd in veel meer zonnepanelen dan men voor eigen gebruik nodig heeft. Aan die voordelen komt per 1 januari 2027 een eind”, legt Bram Drewes, CEO van DELTA Energie, uit. “Het kabinet Schoof schaft dan in één keer, dus zonder geleidelijke afbouw, de salderingsregeling af. Het wegstrepen van in de zomer opgewekte stroom tegen in de winter van het stroomnet afgenomen stroom is vanaf die datum niet meer mogelijk.”
De ‘subsidie’ die zonnepanelen jarenlang zo aantrekkelijk maakte, verdwijnt dus. Of zonnepanelen daardoor minder aantrekkelijk worden is per situatie verschillend. Maar wie voor pakweg 2020 zonnepanelen liet installeren hoeft zich niet zoveel zorgen te maken. Drewes: “Tegen de tijd dat de salderingsregeling verdwijnt, zijn de meeste zonnepanelen die voor die tijd gelegd werden terugverdiend. Zo was de salderingsregeling ook bedoeld… als extra duw in de rug om je zonnepanelen snel terug te verdienen.”
“Probeer meer zelfvoorzienend te zijn”
Voor wie na 1 januari 2027 zoveel mogelijk uit z’n zonnepanelen wil halen, is het belangrijk om gewoontes aan te passen. Drewes: “Centraal staat: probeer zoveel mogelijk stroom die je zelf hebt opgewekt ook zelf te verbruiken en niet meer terug te leveren aan het stroomnet. Kijk dus of je in een deel van het jaar meer zelfvoorzienend kan zijn als het om stroom gaat. Zonnepaneeleigenaren moeten een ommezwaai in denken gaan maken. Wie slim is, denkt nu al na over hoe je dat kunt doen.”
Natuurlijk kun je investeren in de opslag van zelf opgewekte stroom. Bijvoorbeeld met een thuisaccu of door de accu’s van een elektrische auto als buffer te gebruiken. Zo verbruik je je opgewekte stroom op een later moment. Maar je kunt zonder veel geld uit te geven ook al iets doen. Bram Drewes vervolgt: “Ga na hoe je een deel van je stroomverbruik kan verplaatsen naar momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Zo voorkom je dat de stroom die je zelf opwekt direct naar het stroomnet verdwijnt.”
“Denk vanuit je persoonlijke situatie eens na over hoe jij stroomverbruik naar andere momenten kunt verplaatsen. Er zijn altijd wel oplossingen, maar ze zijn sterk afhankelijk van je eigen leefritme.”
Bram Drewes, CEO DELTA Energie
Leefritme bepaalt
Klinkt makkelijk, maar dat is het niet voor iedereen. “Dat geef ik gelijk toe, het wordt makkelijker naarmate je vaker overdag thuis bent. Maar een éénpersoonshuishouden waar op werkdagen niemand thuis is, kan in plaats van ’s avonds een was draaien dat ook in het weekend overdag doen. Denk vanuit je persoonlijke situatie er eens over na. Je ontdekt waarschijnlijk vanzelf oplossingen, maar die zijn sterk afhankelijk van je eigen leefritme. Zie je toch weinig mogelijkheden maar ben je bereid een investering te doen? Dan kunnen een airco (die je ook als verwarming kunt gebruiken), een zonnestroomboiler of een thuisbatterij mogelijke stappen zijn.”
Technische oplossingen
Praktische tips over het verplaatsen van je energieverbruik geven we je op onze website. Goed om te weten is dat er steeds meer techniek op de markt komt waarmee je op afstand (of voorgeprogrammeerd) dingen kunt inregelen, zonder dat je thuis hoeft te zijn. Bram: “We gaan onze klanten in de nabije toekomst, ruim voordat de salderingsregeling wordt afgeschaft, daar bij helpen. Sowieso doe je er goed aan om bij koop van nieuwe apparatuur (zoals een droger, wasmachine of vaatwasser) erop te letten of je ze uitgesteld aan kunt schakelen of met een app kunt bedienen. Ook dan kun je, als je niet thuis bent, je stroomverbruik al beter afstemmen op de momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken.”
Terugleverkosten
Overigens is er nóg een voordeel als je vaker je zelf opgewekte stroom direct (of uitgesteld via bijvoorbeeld een thuisbatterij) verbruikt. “Hoe meer stroom je aan het stroomnet teruglevert, hoe hoger je terugleverkosten. Minder stroom terugleveren betekent vaak al snel lagere terugleverkosten omdat die in tredes worden bepaald”, aldus Drewes. Overigens blijven terugleverkosten, ook na het verdwijnen van de salderingsregeling, bestaan. “Een deel van de totale terugleverkosten die iemand met zonnepanelen betaalt worden veroorzaakt door de salderingsregeling. Dat valt straks weg. Maar de andere componenten van de terugleverkosten blijven bestaan. Maar wel op een manier waardoor je er zelf invloed op hebt. Door minder terug te leveren", besluit Drewes.