Alles wat je wilt weten over saldering van zonnepanelen

Wek je met je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt, dan mag je met de extra opbrengst het verbruik wegstrepen. Deze zogenaamde salderingsregeling geldt nog tot 2023. Hoe werkt de regeling precies en wat gaat er daarna veranderen?

Op een stralende zomerse dag heb je extra veel plezier van je zonnepanelen. Vaak brengen ze zelfs meer groene stroom op dan je verbruikt. Dat is voor jou als bezitter van zonnepanelen gunstig, want je mag aan het eind van het jaar de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, aftrekken van de stroom die je hebt verbruikt. Dat heet salderen.

Energie terugleveren

De elektriciteit die zonnepanelen opwekken, lever je terug aan het stroomnet. Dat kun je zelf zien: heb je nog een traditionele energiemeter dan loopt je meter terug, op een slimme meter zie je dat je teruglevert. Op de jaarnota verrekent je energieleverancier de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt. Bij dit salderen geldt dezelfde leveringsprijs die je betaalt aan je energieleverancier voor je stroom. Stel: je hebt zonnepanelen die 1.500 kWH opbrengen in een jaar waarin je 3.500 kWh aan stroom verbruikt. Op je jaarnota staat dan het verbruik van 2.000 kWh (3.500 – 1.500).

Het salderen gebeurt niet automatisch. Wanneer je zonnepanelen hebt gekocht, moet je ze registreren op energieleveren.nl. Je energieleverancier of je netbeheerder controleren daarna of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om, als je zonnepanelen hebt, een energiemeter in huis te hebben die je terugleveren aan het elektriciteitsnet registreert.

Koop je een woning met zonnepanelen, vraag dan na of de zonnepanelen al zijn aangemeld.

Wat nu als je meer teruglevert dan je verbruikt? Dan krijg je een vergoeding voor iedere kWh die je extra opwekt. Overigens kun je beter niet meer zonnepanelen plaatsen dan de energie die je verwacht zelf te gebruiken. De vergoeding die je krijgt voor de extra opgewekte stroom is te laag om de kosten voor de extra zonnepanelen te compenseren. Het rendement op je zonnepanelen wordt dan lager.

Regeling blijft tot 2023

Misschien heb je al gehoord dat de salderingsregeling gaat verdwijnen. De regeling kost de overheid erg veel geld dankzij de grote populariteit van zonnepanelen. Het goede nieuws is dat de regeling tot 2023 nog blijft bestaan. Daarna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd. Vanaf dan krijg je voor je zonnepanelen van je energieleverancier nog wel een vergoeding voor de stroom die je teruglevert.

Ook als de salderingsregeling wordt afgeschaft, blijven zonnepanelen een goede investering. Bovendien krijg je op de aanschafprijs nog steeds de btw terug. Koop je in 2019 zonnepanelen? Vraag de btw vóór 1 juli 2020 terug.

De prijs van zonnepanelen daalt bovendien nog steeds waardoor de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen nog steeds korter wordt. Daarnaast zijn er andere interessante ontwikkelingen, zoals batterijen voor thuis om zonne-energie op te slaan of de mogelijkheid opgeslagen energie via de accu van een elektrische auto opnieuw te gebruiken. Wil je dus echt werk maken van een duurzame energievoorziening in je woning, dan is er genoeg om je in te verdiepen.

Energieadvies op maat

Wil je op een gestructureerde manier en met de juiste prioriteiten energie besparen? Overweeg dan een DELTA Op-maatadvies. Dat is een energieadvies op maat dat voldoet aan de daarvoor geldende regelgeving. Je woning krijgt dan gelijk het juiste energielabel en met het adviesrapport in de hand kan je gericht stappen zetten bij het verduurzamen van je huis.