Actieradius elektrische auto wordt steeds groter

Ben je van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te kijken naar de actieradius. Want niemand heeft zin om vaak te moeten opladen of met een lege accu langs de weg te staan. Gelukkig neemt de actieradius van elektrische auto’s rap toe, net als het aantal beschikbare publieke laadpalen.

Actieradius neemt toe

Tesla staat als het om rijbereik gaat nog steeds op de eerste plek: met de Model S in de 100 kWh-uitvoering kun je zo’n 525 kilometer rijden. En in de aangekondigde Cybertruck leg je als het goed is maar liefst 750 kilometers af op een volle accu. Daarmee rijd je theoretisch dus gemakkelijk op één accu naar Parijs of Berlijn.

Ook andere autofabrikanten leveren dit jaar modellen met een indrukwekkend bereik: de Volkswagen ID.3 Long Range zal bijvoorbeeld zo’n 450 kilometer halen, net als de Skoda Vision IV. Wil je de grootste actieradius voor je geld? In de Hyundai Kona Electric (€39.995) rijd je met een volle accu zo’n 400 kilometer, wat overeenkomt met tien kilometer bereik per 1000 euro aanschafwaarde.

Reizen naar het buitenland

In Nederland is de kans erg klein dat je zonder stroom komt te staan. Volgens het RVO telde ons land vorig jaar zo’n 40.000 (semi-)publieke laadpunten. Bij ruim 1.200 van deze punten kun je ook snelladen. Ook in de rest van Europa groeit het aantal laadpunten flink; de teller staat inmiddels op 170.00 oplaadpunten, waarvan je bij 20.000 ook kunt snelladen.

Ga je op vakantie of heb je een zakelijke afspraak in het buitenland? Dan is het slim om van te voren de laadmogelijkheden te checken in het land van bestemming en de landen die je doorkruist. In West-Europa en Scandinavië vind je bijvoorbeeld meer laadpunten dan in Spanje of Polen. Je kunt met allerlei handige apps de laadpunten langs je route en op je bestemming inventariseren, zoals Chargemap, Smoov, of via oplaadpunten.nl

Opladen tijdens het rijden

Met inductieladen laad je je elektrische auto op door deze op een plaat of strip te parkeren. Je hebt dus geen kabels nodig. Nog slimmer is inductieladen tijdens het rijden; momenteel wordt er geëxperimenteerd met zogenaamde elektrische snelwegen waar auto’s tijdens het rijden worden opgeladen. En dat is fantastisch nieuws, omdat dit zou betekenen dat elektrische auto’s in theorie een onbeperkt bereik krijgen.

DELTA Zorgeloos Thuisladen Compleet

Ga je een elektrische auto leasen of kopen en heb je parkeerruimte op eigen terrein? Dan heb je laadpunt nodig. DELTA Energie biedt Zorgeloos Thuisladen Compleet. Daarmee regel je in één keer alles voor jouw laadpunt. Heb je stroom van DELTA Energie? Dan laad je je auto altijd met 100% groene stroom.