Met water uit een regenton bespaar je op kraanwater

Zomerse tips om energie te besparen

Energie besparen, dat doe je vooral in de winter. Toch valt er ook in de warme maanden het nodige te doen om je energierekening laag te houden. Daar help je bovendien het milieu ook nog mee.

Sproei de tuin met regenwater

Wanneer je een beetje een grote tuin hebt, gebruik je per jaar al gauw een paar honderd liter water om je gazon en de planten te besproeien. Natuurlijk heeft je tuin water nodig, maar dat hoeft geen drinkwater te zijn. Door een regenton te gebruiken, kun je heel veel op je rekening voor drinkwatergebruik besparen. Ook het water uit een kinderzwembadje kan prima dienst doen om je tuin water te geven.

Droog je was buiten

Wasdrogers zijn de laatste jaren een stuk zuiniger geworden, maar het zijn nog altijd apparaten die relatief veel stroom verbruiken. Een combinatie van veel zon en een beetje wind zorgt ervoor dat je wasgoed in je tuin of op je balkon binnen de kortste keren op een natuurlijke manier droogt. En het ruikt nog lekker fris ook.

Gebruik energiezuinige tuinverlichting

Ledverlichting kun je in de winter gewoon in de tuin laten hangen of staan en je bespaart er flink mee in vergelijking met spaarlampen. Maar het kan nog goedkoper en duurzamer: kies voor tuinverlichting op zonne-energie. Deze lampen kunnen de hele dag het zonlicht opnemen, zodat je ‘s avonds niet in het donker zit. Met een lichtsensor of bewegingsmelder gaan je lampen alleen aan als dat nodig is. Tel uit je winst!

Doe die extra koelkast of vriezer de deur uit

Hartstikke handig, zo’n extra koelkast in de schuur om je ijsjes of je biertjes in te bewaren. Alleen levert zo’n apparaat je wel en flink hogere energierekening op. Koelkasten en vriezers zijn bedoeld om op kamertemperatuur te werken. In een (veel) warmere óf koudere omgeving moeten ze extra hard werken. Vaak is zo’n tweede koelkast bovendien een oud apparaat dat sowieso al veel te veel energie verbruikt vergeleken met de normen van nu.

Er is ook een alternatief: vul een emmer met koud leidingwater, doe daar je drankjes in en zet de emmer op een koele plek in de tuin. Koel én energiezuinig. Het water is ’s avonds een cadeautje voor de plantjes in de tuin.

Gebruik een ventilator in plaats van een airco

Vaak kun je je huis voor de nacht prima koelen door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Tijdens de echte plaknachten (hooguit een paar per zomerseizoen) heeft dat weinig zin en wil je je slaapkamer misschien op een andere manier koelen. Airconditioning is duur en kost bijzonder veel energie. Door een ventilator te gebruiken, verlaag je de gevoelstemperatuur en bespaar je snel tientallen euro’s per jaar.

Ga elektrisch barbecueën

Zomer en barbecueën, voor veel mensen horen die twee onlosmakelijk bij elkaar. Ga je aan de slag met een traditionele barbecue, dan betaal je voor een kilo briketten zo’n 75 cent, maar dan hebben we de kosten voor aanmaakblokjes nog niet meegerekend. Met een elektrische barbecue kun je volgens Milieu Centraal voor die 75 cent anderhalf uur op vol vermogen grillen.

Koop een zuinige vijverpomp

Ook vijverpompen zijn energieslurpers. Een standaardexemplaar van 100 watt kan je jaarlijks 200 euro aan energie kosten als je hem dag en nacht laat draaien. Nieuwere, zuinige pompen met energielabel A doen het voor ongeveer de helft van dat bedrag.

Energie besparen als je op vakantie bent

Ga je op vakantie? Ook dan kan je energie besparen terwijl jij waar dan ook aan het genieten bent!

  1. Zet de kamerthermostaat op 10 graden
  2. Zet je keukenboiler uit
  3. Trek alle opladers uit de stopcontacten
  4. Zet je koelkast op maximaal 7 graden
  5. Of haal je koelkast leeg en zet ‘m uit (laat de deur een stukje open staan!)
  6. Gebruik tijdschakelaars als je lampen wilt laten branden
  7. Gebruik spaar- of led-lampen voor de lampen die je wilt laten branden
  8. Heb je vloerverwarming? Schakel dan de pomp van de verdeler uit
  9. Langere tijd weg? Eet de vriezer leeg en zet hem uit
  10. Haal van zoveel mogelijk apparaten die geen functie hebben tijdens je afwezigheid de stekker uit het stopcontact