Zo maak je een gemeentemonument energiezuinig met het DELTA Op-maatadvies

Rob van Eijkelenburg (66) woont al twintig jaar in een monumentaal pand in de binnenstad van Middelburg, met fraai uitzicht op de Noordvest. In april van dit jaar ging hij met pensioen, maar stilzitten: ho maar. Als gemeenteraadslid is er immers altijd werk aan de winkel, en die nieuwe bachelor Midden-Oostenstudies vraagt ook genoeg aandacht. Het huis energiezuiniger maken stond al lang op het lijstje, maar was door de beschermde status lastig uit te voeren. Gelukkig kon hij bij DELTA terecht voor advies van een gecertificeerd energie-adviseur.

Artsen en dienstbodes

“Het huis werd in 1925 speciaal gebouwd voor artsen die in het nabijgelegen ziekenhuis werkten,” vertelt Rob. “In die tijd was het belangrijk dat doktoren dicht bij het ziekenhuis woonden. Volgens de originele bouwtekeningen zijn een aantal kamers op de tweede verdieping speciaal gebouwd voor dienstbodes en ander ondersteunend personeel.”

Tocht en kou in huis

Met vier kinderen was de aanwezigheid van al die verschillende kamers een belangrijke reden waarom Rob en zijn vrouw twintig jaar geleden kozen voor het huis. “Sinds de kinderen uit huis zijn en ik vaker thuis ben, viel me op hoe oud het huis eigenlijk was. Als het buiten waaide, voelde je koude luchtstromen door het hele huis. We zijn dol op deze plek en wilden niet verhuizen, dus besloten we te investeren om het comfortabeler en energievriendelijker te maken.”

DELTA OP-maatadvies

Door een artikel in het DELTA Magazine ontdekte Rob het DELTA Op-maatadvies. “Na een belletje kwam energieadviseur Sjaak Vogel over de vloer die een rapport met verduurzaamheidsmaatregelen opstelde. Sjaak bracht ons ook in contact met een zogenaamde duurzame monumentencoach, die ons hielp met subsidies en vergunningen. Erg fijn, want ik wist zelf echt niet waar ik moest beginnen.”

130 ruiten vervangen

Volgens Sjaak Vogel was de meeste winst te halen door de oude ramen te vervangen. Niet zomaar een klusje, want het huis van Rob telt er meer dan honderd. “We hebben 130 ruiten in allerlei soorten en maten vervangen, allemaal van 1 mm dun enkelglas naar speciaal monumentenglas. Gelukkig kon dat na wat meetwerk en een speciale vergunning allemaal in de originele kozijnen. We hebben de gevels en het pannendak aan de binnenkant geisoleerd zonder groot sloopwerk te hoeven doen. En volgend jaar gaan we verder met het dichten van kieren tussen de bouwdelen en de kozijnen.”

Alle beetjes helpen

“We merken nu al hoeveel verschil deze ingrepen opleveren. Het is niet meer koud in huis, en we besparen op onze energierekening. Bovendien is ons energielabel gestegen van een G naar een D, en we verwachten volgend jaar nog verder te stijgen. Praten over verduurzaming is vaak abstract en idealistisch, maar ik koppel het altijd aan een stukje persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is eigenlijk heel simpel: alle kleine beetjes helpen. Als iedereen ietsje duurzamer leeft, boeken we samen echt wel vooruitgang.”

De energie-adviseur van DELTA bracht ons ook in contact met een zogenaamde duurzame monumentencoach, die ons hielp met subsidies en vergunningen. Erg fijn, want ik wist zelf echt niet waar ik moest beginnen.
Rob van Eijkelenburg

DELTA Op-maatadvies

Met een DELTA Op-maatadvies krijg je een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten bij het energiezuiniger maken van je huis. De kosten kun je deels terugverdienen door subsidie aan te vragen. Klinkt interessant he?