Vijf tips om energie te besparen met je vaatwasser

Meer dan de helft van de huishoudens heeft een vaatwasser. Logisch, want dat levert altijd een schone vaat op zonder dat je met je handen in het sop moet. Op het energieverbruik kun je al snel zo’n dertig procent besparen, en dat scheelt. We zetten vijf tips voor je op een rij.

1. Voorspoelen met de hand is niet nodig

Je hoeft je vieze vaat niet eerst af te spoelen voordat het in de vaatwasser verdwijnt. De enzymen in je vaatwasmiddel zijn zo gemaakt dat ze zich juist goed hechten aan etensrestjes; als je bord te schoon is, spoelt het wasmiddel dus weg zonder iets te hebben schoongemaakt. Bovendien verspil je er onnodig veel energie mee, zeker als je met heet water afspoelt. Grotere etensresten moet je natuurlijk wel weggooien, anders verstopt je filter.

2. Gebruik een verkort of eco-programma

Heeft je vaatwasser een eco-programma? Gebruik deze dan zeker! Je verbruikt dan minder energie omdat het water langzamer opwarmt. En is je afwas niet zo vies en vet? Dan kun je sowieso een lagere temperatuur of een verkort programma gebruiken.

3. Wachten tot je vaatwasser vol is loont

Heel simpel, maar als je je vaatwasser pas aanzet als-ie vol zit, hoeft deze minder vaak te draaien. En daarmee bespaar je op jaarbasis al snel veel kosten op stroom en water.

4. Maak het filter schoon

Toch nog aangekoekte restjes op borden, of een lepel waar viezigheid op zit als de vaatwasser klaar is? Grote kans dat het aan een vies filter ligt. Dan werkt je vaatwasser niet goed en staat het ding eigenlijk voor niets aan. Controleer dus regelmatig of het filter onder in de vaatwasser moet worden schoongemaakt.

5. Vervang je oude vaatwasser

Heel fijn hoor, zo’n vaatwasser die je jaren geleden voor weinig overnam en nog steeds goed werkt, maar oude vaatwassers verbruiken 60% meer water en energie dan de nieuwste modellen. Zonde, want zo ben je op jaarbasis veel meer geld kwijt aan energie en water. Ga je op zoek naar een nieuw model? Kies dan altijd voor een A+++ model, en kijk goed naar het jaarlijkse energieverbruik (kWh/annum) op het energielabel.