Op zoek naar een terrasverwarmer? Hier moet je op letten!

Wordt het weer koud buiten? Dan hoef je niet meteen je tuinset op te bergen. Met een terrasverwarmer kun je namelijk nog steeds gezellig en comfortabel buiten zitten. Je kunt kiezen voor een model op gas of elektra. Hier moet je op letten als je van plan bent een terrasverwarmer te kopen.

Terrasverwarmers op gas

De meeste gasverwarmers gebruiken propaan. Die zijn handig in gebruik, omdat je ze overal in de tuin kunt plaatsen. Gasverwarmers op aardgas moeten worden aangesloten op je gasleiding en zijn dus een stuk minder flexibel.

Terrasverwarmers op stroom

Het enige wat je voor een elektrische terrasverwarmer nodig hebt is een stroomaansluiting. Je hebt ze in twee soorten: de korte golf verwarming zorgen voor een hoge temperatuur, zichtbaar stralingslicht en hebben een grote reikwijdte. Lange golf verwarmers hebben een lagere temperatuur, beperkte reikwijdte en zichtbare straling. Ideaal dus voor kleine, beschutte plekjes.

Aansluit- en verbuikerskosten

Qua prijs zit er weinig verschil tussen een gas- of elektrische verwarmer. Het grote verschil zit hem in de aansluiting: als je kiest voor aardgas, is het best prijzig om extra gasleidingen aan te leggen. En als je de groepenkast moet uitbreiden omdat de elektrische verwarmer veel vermogen vraagt, gaat dat ook geld kosten. Let hier dus goed op als je een keuze maakt.

Bij incidenteel gebruik vallen de brandstofkosten van je terrasverwarmer mee. Ga uit van een bedrag tussen de 30 en 60 euro als de verwarmer 80 uur per jaar aan staat. Ben je van plan de terrasverwarmer veel vaker dan dat te gebruiken? Dan is een aardgastoestel waarschijnlijk op lang termijn de goedkopere optie.

Denk aan het milieu

De warmte die je met een terrasverwarmer produceert, verdwijnt vrijwel direct in de buitenlucht. Niet bepaald energiezuinig dus. Een elektrische terrasverwarmer met een groen elektriciteitscontract is dan de duurzaamste keuze. Ook kun je met een paar maatregelen de terrasverwarmer efficiënter gebruiken: zorg bijvoorbeeld voor een goed beschut (overkapt) terras, zodat de warmte langer en beter blijft hangen. En door de terrasverwarmer aan de gevel te hangen, wordt de warmte langer vastgehouden. Hang ‘m alleen niet te hoog. Anders zit je alsnog te bibberen.

Veiligheid

Gas en stroom kunnen gevaarlijk zijn. Neem altijd de juiste veiligheidsmaatregelen.

Gas:

  • Zorg voor een goedgekeurde flexibele gasslang tussen de verwarmer en de propaanfles of gasaansluiting.
  • Zie je een beschadiging op de gasslang of bereik je het op de slang aangegeven gebruiksduur? Vervang deze dan op tijd.
  • Houd altijd genoeg afstand tot brandbare zaken.
  • Zorg voor een stabiele ondergrond en montage.
  • Sla propaanflessen nooit op in je huis. Kies voor een goed geventileerde plek in de tuin of op je balkon.

Stroom:

  • Gebruik als het kan een stopcontact zonder verlengsnoer.
  • Gebruik je toch een verlengsnoer? Controleer dan of deze is geschikt voor het vermogen van de verwarmer. Rol het snoer altijd volledig uit.
  • Vraagt de verwarmer veel vermogen? Check dan of de groepenkast moet worden uitgebreid.