Hoe kun je optimaal verwarmen en ventileren?
Met de hoge energieprijzen wil je het liefst je huis zo zuinig mogelijk verwarmen. Het lijkt dan logisch om alle ventilatie dicht te zetten zodat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen. Helaas… Als je niet goed ventileert, verhoog je het risico op vochtplekken, schimmel en gezondheidsklachten. Hoe ventileer je je huis goed en houd je toch de stookkosten binnen de perken?
Koken, was drogen, ademen… In een huis waar wordt geleefd, raakt de lucht nu eenmaal vervuild. En die vuile lucht is slecht voor ieders gezondheid. Als je allergisch bent of last van je longen of luchtwegen hebt, is vervuilde lucht al helemaal een probleem. Wanneer de vuile en vochtige lucht niet naar buiten kan, loop je bovendien het risico op vochtplekken en schimmelvorming.
Wist je dat in één op de tien huizen schimmel zit? Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te ventileren. Helaas kost ventileren energie: warme lucht gaat het huis uit en er komt frisse buitenlucht voor in de plaats. Maar als je het slim aanpakt, verlies je zo min mogelijk energie.
De lucht fris houden
Je zorgt al voor frisse lucht door roosters en (klep)ramen regelmatig open te zetten. Dat hoeft niet continu, want dan gaat het structureel ten koste van de warmte in huis en dus je stookkosten. Een tussenoplossing is om ‘s ochtends na het opstaan een uurtje even stevig te ventileren en daarna af en toe een rooster open te zetten. Extra ventileren is nodig als je kookt of doucht of als er veel mensen in huis zijn geweest. Een extra raam openzetten is dan een goed idee. Heb je een ventilatiesysteem, zet het dan op de hoogste stand.
Ook maatregelen om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen, helpen. Dat kan door kleine gewoontes aan te leren. Vaker met de deksel op de pan koken en vloeren direct na het dweilen of douchen droogmaken. En hoewel nog vaak binnenshuis wordt gerookt, weet iedereen het: roken zorgt voor veel vuile lucht. Ook de rook van een open haard of houtkachel is ongezond. Op stookwijzer.nu vind je tips om verantwoord te stoken.
Slim ventileren
Maar ventileren is iets anders dan luchten. Je wilt het liefst dat je huis langere tijd gecontroleerd wordt geventileerd. Dat lukt niet met de naden en kieren waardoor verse lucht naar binnen komt. Helaas zorgen die naden en kieren vooral voor tocht en niet voor optimale isolatie. Je kunt die dan ook beter dichtmaken en andere maatregelen nemen.
Wil je je huis echt slim ventileren, dan kun je dat het beste doen op het moment dat je je huis gaat isoleren of verbouwen of de ramen gaat vervangen. Slim ventileren vraagt om een investering, maar je kunt flink besparen doordat je minder stookt en je ventileert op een duurzame manier.
Een redelijk eenvoudige oplossing is een ventilatie-unit. Die regelt de ventilatie in één ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer of een slaapkamer. De ventilatie-unit komt in de buitenmuur en voert in de kamer waar hij hangt verse lucht aan en vervuilde lucht af. Zelfregelende roosters zorgen voor minder tocht in huis dan gewone roosters. Ze laten, ook als het nauwelijks waait, genoeg lucht door.
Hoe weet ik of ik genoeg ventileer?
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2-meter in huis te halen. Daarmee kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Zo ventileer je nooit te weinig maar ook niet onnodig veel.
Duurzame DELTA Deals
Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!