Het stroomnet zit vol, wat betekent dat voor jou?

In juli van dit jaar meldden de regionale netbeheerder Stedin en de beheerder van het hoogspanningsnetwerk Tennet dat ook in Zeeland het stroomnet overvol zit. In veel andere regio’s was dat al zo. Dat klinkt dreigend – en dat is deels ook – maar wat betekent dat voor jou thuis of op de zaak?

Grootverbruikers

De mededeling van de netbeheerders is vooral belangrijk voor grootverbruikers van stroom. Je bent grootverbruiker als je stroomaansluiting groter is dan 3 x 80 ampère. Ook krijg je als grootverbruiker maandelijks een rechtstreekse factuur van de netbeheerder voor de kosten van het netbeheer.

Grootverbruikers krijgen vanaf nu ook in Zeeland te maken met beperkingen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer stroom af gaan nemen en aanvragen voor nieuwe grootverbruikaansluitingen worden niet meer in behandeling genomen. Dat zorgt voor een rem op bijvoorbeeld het aanleggen van zonnedaken of het plaatsen van laadpunten voor elektrische voertuigen.

Kleinverbruikers

Voor kleinverbruikers heeft het bericht van de netbeheerders geen gevolgen. Als je klant bent bij DELTA Energie heb je altijd een kleinverbruikaansluiting. Die is kleiner dan 3x 80 ampère. De kosten voor netbeheer zitten verwerkt in het maandelijkse termijnbedrag dat je aan DELTA Energie betaalt. DELTA Energie draagt die netbeheerkosten af aan de netbeheerder.

Als kleinverbruiker kan je thuis of op de zaak gewoon blijven investeren in zonnepanelen, een warmtepomp of een laadpunt voor een elektrische auto. Dat is een geruststelling. Maar het probleem van een verstopt stroomnet gaat iedereen aan. Daarom kan je ook als kleinverbruiker je steentje bijdragen aan verbetering van de situatie.

Wat kan ik doen?

Er zijn een paar dingen waarmee je als kleinverbruiker thuis of op de zaak vandaag al kan starten om de problemen op het stroomnet te verminderen.

  • Je stroomverbruik verminderen. Dat is altijd goed natuurlijk! Bijkomend voordeel: je energienota gaat omlaag. Daarvoor hebben we een hele reeks tips.
  • Stroom verbruiken buiten de piekuren. Verbruik stroom zoveel mogelijk overdag en niet eind van de middag of ’s avonds. Zet de vaatwasser, droger of wasmachine dus overdag aan. En laad je elektrische auto overdag op het werk of bij openbaar laadpunt op.
  • Heb je zonnepanelen? Dan loont het helemaal om overdag stroom te verbruiken. Zeker als straks de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Accu’s

Het is dus verstandig om op een andere manier en vooral op andere momenten stroom te verbruiken. Dat vraagt om soms aanpassing van gewoontes. Op de langere termijn wordt veel verwacht van accu’s waarmee je thuis of op de zaak een buffer met een voorraad stroom aan kunt leggen. Die kun je opladen op momenten dat er weinig stroom verbruikt wordt. Vervolgens verbruik je de opgeslagen stroom op momenten dat er vaak veel stroom nodig is. Zo ontlast je het stroomnet.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!