Gas, keramisch of toch inductie? De voor- en nadelen op een rij

Koken zonder gas heeft de toekomst. Tussen nu en 2050 gaan we in Nederland namelijk geleidelijk stoppen met het gebruik van aardgas. Logisch, want gas raakt ooit op terwijl stroom steeds groener en efficiënter wordt opgewekt. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Koken op gas

Op dit moment wordt er in Nederland nog het meest gekookt op het vertrouwde gasfornuis. Met gas regel je heel nauwkeurig de warmte en heb je dus veel controle over hoe hard het pruttelt in je pan. Maar iedereen weet dat het schoonmaken van zo’n fornuis veel tijd kost en er snel eten inbrandt op de meest onbereikbare plekjes.

Een groter en serieuzer nadeel is dat zo’n vijftig procent van de energie die je tijdens het koken gebruikt verloren gaat. Niet bepaald een duurzame manier van koken dus. Hoewel voor het gemiddelde huishouden het koken op gas momenteel de goedkoopste optie is, zal dit de komende jaren duurder worden omdat de overheid door belastingverhogingen het gebruik van gas wil ontmoedigen.

Keramische kookplaat

Een alternatief voor koken op gas is een keramische kookplaat. Met deze methode worden spiraalvormige infrarood- of verwarmingselementen onder een plaat van glaskeramiek opgewarmd door middel van stroom. Een keramische kookplaat verbruikt gemiddeld zo’n 225 kWh per jaar.

Overstappen naar keramisch koken: even wennen

Veel mensen die zijn gewend om te koken op gas moeten vaak even wennen als ze overstappen op een keramische kookplaat. Het duurt namelijk een paar minuten voordat de kookzones volledig zijn opgewarmd, waardoor je minder controle hebt over de warmteverdeling. Omdat tijdens het koken de gehele zone wordt opgewarmd (dus ook als er een klein steelpannetje op staat) en deze na het koken nog een tijdje warm blijft, is het bovendien niet de meest zuinige manier van elektrisch koken.

Koken met inductie

Veel zuiniger én goedkoper is elektrisch koken op een inductiekookplaat. Daarmee verbruikt een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 175 kWh. Tijdens het koken wordt niet de plaat zelf verwarmd, maar alleen de bodem van de pan. Dat zit zo: zodra de pan op de inductiekookplaat wordt gezet, wordt er een elektromagnetisch veld gemaakt dat voor verhitting zorgt in de pan. De kookzones passen zich automatisch aan aan het formaat van de pan. Zodra de pan van de plaat wordt gehaald, stopt het verwarmingsproces. Dat betekent dus geen verbrande vingers meer of ingebrande etensresten. Bovendien is een inductiekookplaat helemaal vlak. Het schoonmaken is dus een fluitje van een cent.

Zuiniger met energie

Een inductiekookplaat warmt een pan veel sneller op dan op een klassiek gasfornuis of keramiek. Ook haalt inductie het hoogste rendement: er gaat tijdens het koken slechts tien tot twintig procent van de gebruikte energie verloren. Net als bij een keramische kookplaat heb je voor een inductiekookplaat wel een aparte groep nodig in je meterkast. En als je overstapt op inductie moet je niet alleen investeren in de kookplaat, maar ook in speciale pannen die geschikt zijn voor het magnetische veld.

Duurzamer koken

Maar daar krijg je wel veel voor terug: met inductie kook je veiliger, duurzamer, sneller, hygiënischer en op den duur goedkoper dan op gas. En thuiskoks kunnen gerust zijn; je hebt met inductie zelfs nog meer controle over je pannen dan op het fornuis. Je kunt namelijk op een inductieplaat precies de temperatuur instellen van je pan. Zo wordt het wel heel moeilijk om dat recept te verknallen.

Het meest duurzaam kook je natuurlijk op groene stroom. Bij DELTA kies je zelf waar die groene stroom vandaan komt. Ben je nog geen klant bij DELTA of loopt je energiecontract binnenkort af? Dan kan je kiezen voor DELTA Puur Zeeuws Groen, 100% groene stroom uit Zeeland.

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!