Energie besparen in 2020: laat geen geld liggen!

Wil je zonnepanelen op je dak leggen of wil je je huis isoleren? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn waarmee je flink geld kunt besparen. We zetten alle actuele regelingen van 2020 voor je op een rij.

 Het terugdringen van CO2-uitstoot en verbruik van stroom en gas zijn belangrijke speerpunten van de overheid. Daarom zijn er meerdere subsidies en aftrekposten voor energiebesparende maatregelen. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar pak je nog eens extra voordeel mee.

 

Warm douchen met een zonneboiler

Plannen om een zonneboiler of warmtepomp te installeren? Dan kun je tot en met 31 december 2020 de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. Deze subsidie is beschikbaar voor iedereen met een eigen woning – ook voor mensen uit het buitenland met een (vakantie)woning in Nederland. Let op: je moet eerst het apparaat aanschaffen en installeren voordat je de subsidie kunt aanvragen.

Hoe het werkt en welke voorwaarden gelden heeft de overheid online op een rij gezet. Je kunt daar ook zien hoeveel budget er nog beschikbaar is en wat voor apparaten in het verleden subsidie kregen in je gemeente.

 

Je woning isoleren

Met HR-glas en goede gevel-, vloer- en dakisolatie blijft je huis in de zomer koel, en ontsnapt er in de winter veel minder kostbare warmte. Als je eigenaar én bewoner bent van een woning en je laat minstens twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren, kun je de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. Ook hier geldt dat je eerst de werkzaamheden moet hebben uitgevoerd en betaald voordat je de subsidie kunt aanvragen. Je kunt subsidie aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.

Per woning kun je maximaal 10.000 euro subsidie krijgen. Als je een zeer energiezuinig pakket uitvoert, bedraagt de subsidie maximaal 15.000 euro. Informatie over alle voorwaarden en hoe je subsidie aanvraagt vind je op de website van de Rijksoverheid.

 

150 euro subsidie voor maatadvies

Wil je vooraf onderzoeken welke isolatiemaatregelen het meest geschikt zijn voor je woning? Dan kun je een adviesrapport op maat laten opstellen door een gecertificeerde adviseur. Hiervoor kun je, ook via de SEEH, maximaal 150 euro subsidie voor ontvangen. Bij DELTA vraag je direct zo’n advies op maat aan. Onze gecertificeerde energie-adviseur komt dan bij je langs en levert een rapport op waarmee je écht verder kan.

 

Geen btw bij aanschaf zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder. Goed nieuws, want met de zon kun je honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening. Bovendien word je minder afhankelijk van aardgas. De overheid helpt graag een handje mee – je hoeft bij de aanschaf van zonnepanelen namelijk geen btw te betalen, wat een besparing van maar liefst 21 procent oplevert. Hoe kun je BTW terugvragen? Lees er hier meer over.

 

Laag btw-tarief op arbeid bij isolatie

Nog meer goed nieuws voor als je je woning wilt isoleren. De arbeidskosten daarvoor vallen namelijk onder het lage btw-tarief van 9%. Het gaat om het aanbrengen van isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan twee jaar. De materiaalkosten vallen wel onder het hoge tarief van 21%.

 

Meer mogelijkheden in je gemeente?

Ook op gemeentelijk en provinciaal niveau zijn er mogelijk extra subsidies en leningen beschikbaar. Op de site van Energiesubsidiewijzer zie je na het invullen van je woonplaats meteen wat er mogelijk is. Inspiratie nodig? Bekijk dan een complete lijst van verbeteropties die je woning een stuk duurzamer maken.

DELTA Op-maatadvies

Met een DELTA Op-maatadvies krijg je een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten bij het energiezuiniger maken van je huis. De kosten kun je deels terugverdienen door subsidie aan te vragen. Klinkt interessant he?