De eindeloze mogelijkheden van ‘slim licht’

Van het creëren van de juiste sfeer tot verrassende, slimme toepassingen: dit kun je allemaal doen met slim licht. Je kent vast de op internet aangesloten led-peertjes met bijbehorende smartphone-app waarmee je thuis het licht kan bedienen. Daarmee kun je het licht dimmen en van kleur laten veranderen, spontaan of op een vooraf ingestelde tijd. Slim licht, noemen we dat. Zo kun je bijvoorbeeld het licht automatisch aan laten gaan zodra het donker wordt.

Razend interessant, dat slimme licht, want licht is van invloed op onze energie, concentratie, alertheid en stemming. En alles werkt samen met je wifi, waardoor je alle aangesloten verlichting met je mobiel of tablet kunt bedienen. We laten je vier verrassend handige en leuke toepassingen van slim licht zien.

Sfeer creëren en werk verzetten

Met slim licht kun je bijvoorbeeld alle kleuren van de regenboog uit je lichtpeertjes te toveren. In allerlei wetenschappelijke onderzoeken worden (voorzichtige) associaties gemaakt tussen kleuren en gevoelens. Zo staat rood voor warmte, liefde en passie, blauw voor kalmte, groen voor natuur en rust en geel voor vrolijk en zonnig.

Om van je huiskamer geen kermis te maken, kun je ook veel bereiken met het aanpassen van de helderheid van ‘gewoon’ wit licht. Bij slimme verlichting kun je meestal kiezen uit voorgeprogrammeerde instellingen. Helder licht om de concentratie scherp te houden, om bij te werken en koken bijvoorbeeld, ‘natuurlijk licht’ om ontspannen een boek te lezen en zacht, warm licht om gezellig te tafelen. Natuurlijk kun je ook eigen instellingen opslaan.

Goed om te weten: wie creatief werk moet verzetten, is volgens Duitse psychologen juist gebaat bij een beetje duisternis.

Films, muziek en games levendiger maken

Als een soort extra dimensie, naast beeld en geluid, kun je lampen van met games, films en muziek. Dan reageert het licht op de beat van de muziek, net als in een nachtclub, of neemt het de kleur aan van de op dat moment dominante kleur in een filmscène. Dankzij een samenwerking met een   kun je zelfs je lampen laten reageren op ontploffingen in spelletjes, of op de ademhaling van het gamepersonage.

Licht als de slimme boodschapper

Ontwikkelaars hebben allerlei handige programmaatjes geschreven waarmee Philips Hue als het ware ‘praat’ met andere apps. Zo kun je je lampen rood laten knipperen als Ajax heeft gescoord, of blauw wanneer het buiten bijna gaat regenen, zodat je die paraplu niet vergeet als je straks naar buiten moet. Een nieuwe e-mail, een Facebook-like, een belletje; je lampen kunnen je van zo’n beetje alles op de hoogte brengen. .

Praten tegen je lampen

Doordat je verlichting slim is geworden, kun je het in de toekomst zelfs . Dat kan dan met bijvoorbeeld Google Assistant (maar nog niet met de Nederlandse versie) of Amazon Alexa (nog geen Nederlandse versie). Je kunt zelf instellen wat, wanneer gebeurt. Zo kan het commando ‘bedtijd’ er voor zorgen dat al het licht gedempt wordt en uiteindelijk uitgaat. Of krijg je gedimd, rood licht met het commando ‘romantisch’. Indien gewenst kan gelijktijdig muziek afgespeeld worden.