Airco, ventilator of luchtkoeler? Zo blijft het in de zomer binnen lekker koel

Heerlijk hoor, zo’n mooie zomer met veel zon. Maar een huis dat in een sauna verandert is minder prettig, zeker als je de boel niet goed kunt ventileren. Gelukkig kun je met een ventilator, luchtkoeler of airco de (gevoels)temperatuur aangenamer maken. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Koele wind met ventilator

Een ventilator is een redelijk zuinige en betaalbare manier om voor verkoeling te zorgen in huis. De gemiddelde ventilator gebruikt zo’n 25 tot 75 watt, wat uitkomt op 15 kWh per jaar. Ze zorgen voor een aangename windstroom waardoor je zweet sneller verdampt en je dus een koeler gevoel krijgt.

Het heeft overigens weinig zin om een paar uur voordat je gaat slapen de ventilator in de slaapkamer aan te zetten: ventilatoren kunnen de temperatuur van een ruimte namelijk niet verlagen, alleen de gevoelstemperatuur. Een ander nadeel is dat een krachtige ventilator vaak veel geluid veroorzaakt, wat hinderlijk kan zijn.

Ruimte afkoelen met airconditioning

Wil je een ruimte echt afkoelen? Dat kom je uit op airconditioning. De airco koelt, ontvochtigt en filtert de lucht, en kan zelfs op de heetste dagen voor een aangename temperatuur zorgen. De bekende split-unit bestaat uit een binnen- en buitenunit, en is erg geschikt voor kleine en middelgrote ruimtes. Ook handig: met zo’n split-unit kun je ook verwarmen, bijvoorbeeld een slaap- of logeerkamer waar geen grote warmtevraag is.

Niet goedkoop

Die verkoeling komt wel met een prijs: het aanschaffen en laten installeren van een airconditioning door een erkende installateur is niet goedkoop. Ook is de airco een echte energieslurper; voor een ventilator betaal je op jaarbasis een paar euro, terwijl je voor een airconditioning al snel tussen de 50 en 100 euro betaalt.

Een mobiele airco heeft een lagere aanschafprijs, maar verbruikt veel energie, maakt veel geluid en voert de warme lucht af met een aparte slang. Niet erg handig dus.

Luchtkoeler als middenweg?

De middenweg qua energieverbruik is een luchtkoeler. Die zijn ook niet heel prijzig in aanschaf (vanaf zo’n 100 euro), maar hebben wel andere nadelen. Een luchtkoeler voert warme, droge lucht langs een nat rooster. Zo wordt de ruimte weliswaar koeler maar ook vochtiger. Daardoor ontstaat een warm en klef klimaat. Niet heel erg aangenaam, als de luchtvochtigheid toch al hoog is.