De juiste laadpaal voor je woning: waar let je op?

Koop je een elektrische auto? Dan hoort daar ook een laadpaal bij. Thuisladen is verreweg de voordeligste optie, zeker als je zonnepanelen hebt en je auto kunt opladen wanneer de zon schijnt. Maar welke laadpaal past het beste bij jouw situatie? We zetten de belangrijkste overwegingen op een rij.

DELTA Energie werkt samen met Vattenfall om huiseigenaren te helpen bij het kiezen van een toekomstbestendige laadoplossing. Want de techniek ontwikkelt snel en daar horen slimme keuzes bij.

Goed om te weten: is het tijd voor een laadpaal aan huis? Dan is het goed om te weten wat er binnen de regels mogelijk is. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden en hoe je de aanvraag regelt. Zo ga je goed voorbereid aan de slag!

Ga je voor 11kW of 22kW?

‘Veel elektrische auto’s laden momenteel met een vermogen van 11 kW,’ vertelt Harald Berendsen van Vattenfall. Steeds meer laadpalen ondersteunen 22 kW, maar in de praktijk kunnen maar weinig auto’s dat vermogen benutten.

Met 11 kW is je auto in ongeveer vier uur tot 80 procent opgeladen, wat voor de meeste situaties meer dan genoeg is’. Wil je sneller laden dan 11 kW? Houd dan rekening met aanzienlijk hogere netbeheerkosten.

Slim laden wordt de standaard

De techniek staat niet stil. Veel laadpunten zijn inmiddels geschikt voor load balancing. ‘Dat zorgt dat de beschikbare stroom slim wordt verdeeld tussen je huishouden en je laadpaal, waarbij je huishouden altijd voorrang krijgt.’ Dat is belangrijk want steeds meer huishoudens stappen over op elektrisch koken en warmtepompen. Zo voorkom je dat je jouw meterkast overbelast.

Ook slim laden wint terrein, vertelt Harald: ‘Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je auto altijd minimaal 30 procent geladen is voor noodgevallen. Het systeem kiest vervolgens het juiste moment om te laden op basis van je energiecontract, eigen zonnepanelen en de situatie op het stroomnet.’

Klaar voor de toekomst

Een ontwikkeling die op het punt van doorbreken staat is bi-directioneel laden. ‘Als je zonnepanelen hebt kun je overdag je auto laden en ’s avonds de stroom gebruiken die je zelf hebt opgewekt, in feite een soort thuisbatterij. Zo kunnen auto’s ook helpen om overbelasting van het net te voorkomen.’

Deze ontwikkeling kent nog wat technische hordes, maar de mogelijkheden komen er naar verwachting snel aan. ‘Wil je voorbereid zijn op deze ontwikkeling? Kies dan een laadpaal die 'V2H/V2G ready' is en check of je auto bi-directioneel laden ondersteunt.’

Kosten en installatie

‘Je hebt de kosten van het laadpunt en het installatiepakket', legt Harald uit. ‘Het laatste hangt af van de afstand tot je meterkast en of er gegraven moet worden. Ook maakt het verschil of het laadpunt aan de muur komt of op een paal.’

Verder moet je rekening houden met eventuele kosten voor het verzwaren van je netaansluiting. Dit moet je zelf aanvragen bij je netbeheerder.

Garantie en veiligheid

‘We bieden standaard 3 jaar garantie op de laadpalen', zegt Harald. ‘De onderdelen gaan in principe tien jaar mee. We hebben weinig problemen met slijtage.’

Minstens zo belangrijk is de software. ‘Regelmatige updates zorgen ervoor dat je laadpaal optimaal blijft werken en klaar is voor toekomstige ontwikkelingen.’

Klaar voor de toekomst

Door nu slimme keuzes te maken ben je verzekerd van een betrouwbare en toekomstbestendige laadoplossing. Zo laad je niet alleen zorgeloos vandaag, maar ook in de toekomst.

DELTA Laadpalen

Overweeg je een elektrische auto of rijd je al elektrisch? Dan is een laadpaal wel zo handig. Samen met Vattenfall levert DELTA Energie een complete laadoplossing. Heb je stroom van DELTA Energie? Dan laad je altijd met 100% groene stroom en profiteer je bovendien van extra korting.