Salderingsregeling verdwijnt definitief in 2027

De salderingsregeling, die ervoor zorgt dat je stroom die je teruglevert aan het stroomnet op je energienota mag wegstrepen tegen stroom die je van het stroomnet afneemt, verdwijnt over twee jaar, per 1 januari 2027, definitief. Dat heeft de Eerste Kamer op dinsdag 17 december besloten. De salderingsregeling wordt dan vervangen door een terugleververgoeding voor iedere kWh stroom die je aan het stroomnet teruglevert.

 Wat betekent dit voor jou?

  • In 2025 en 2026 verandert er nog niets op je energienota. Er wordt dan nog gewoon gesaldeerd zoals je dat gewend was.
  • In 2025 en 2026 ontvang je ook nog steeds een netto terugleververgoeding als je meer stroom aan het stroomnet teruglevert dan je van het stroomnet afneemt.
  • Vanaf 1 januari 2027 verdwijnt het salderen van de energienota.
  • Ook krijg je vanaf 1 januari 2027 een terugleververgoeding over álle stroom die je aan het stroomnet teruglevert.
  • De salderingsregeling is een overheidssubsidie om stroomproductie met zonnepanelen te stimuleren. Nu die wegvalt, wordt het terugleveren van stroom aan het stroomnet over twee jaar financieel minder aantrekkelijk.
  • Wen je daarom vanaf nu al aan om zoveel mogelijk stroom die je opwekt direct zelf te verbruiken.

Terugleververgoeding

De terugleververgoeding die in de plaats van de salderingsregeling komt, moet de eerste drie jaar minimaal 50% zijn van de leveringsprijs die je aan ons betaalt voor de stroom die je van het stroomnet afneemt. Na die drie jaar moet de terugleververgoeding ‘redelijk’ zijn. De toezichthouder op de energiemarkt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), zal daar op controleren.

Terugleverkosten

Sinds mei 2024 betaalt iedereen die stroom teruglevert terugleverkosten. De Eerste Kamer heeft op 17 december ook besloten dat álle kosten die veroorzaakt worden door teruglevering volledig moeten worden doorberekend aan de groep klanten die stroom teruglevert. Klanten met zonnepanelen blijven dus kosten betalen voor teruglevering. Hoe terugleverkosten vanaf 1 januari 2027 precies zijn opgebouwd en hoe hoog ze dan zullen zijn is nu nog niet duidelijk.

Terugverdientijd

Als je vanaf 1 januari 2027 zonnepanelen aanschaft wordt de terugverdientijd van zonnepanelen langer. Wie al zonnepanelen heeft maakt in 2025 en 2026 nog van de gunstige salderingsregeling gebruik. En hoe langer je al zonnepanelen hebt, hoe minder nadelig het stoppen van de salderingsregeling voor jou is. Ook als je in 2021 of 2022 zonnepanelen hebt gekocht heb je die al geheel of grotendeels terugverdiend als in 2027 de salderingsregeling verdwijnt.

Direct verbruiken

Door het afschaffen van de salderingsregeling wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk stroom die je met zonnepanelen opwekt, direct te verbruiken. En daar kun je nu al mee beginnen. Zet dus bijvoorbeeld de wasmachine, wasdroger en vaatwasser zoveel mogelijk aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Hetzelfde geldt voor het opladen van een elektrische auto.