Afschaffen salderingsregeling komt dichterbij

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een wetsvoorstel waarin het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters is vastgelegd. Het wordt dus steeds duidelijker dat het huidige kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB het plan om de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één keer volledig af te schaffen, doorzet.

Dat er een wetsvoorstel ligt, zegt nog niet dat de salderingsregeling definitief wordt afgeschaft. De Eerste én Tweede Kamer moeten het wetsvoorstel namelijk nog goedkeuren. De vier huidige  regeringspartijen hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid. Dat kan goedkeuring nog in de weg staan.

Vergoeding voor teruggeleverde stroom

Het afschaffen van de salderingsregeling is niet de enige maatregel die in het wetsvoorstel staat. Ter compensatie zou er een ‘redelijke’ vergoeding moeten komen voor alle stroom die je als zonnepaneeleigenaar aan het stroomnet teruglevert. Over hoe hoog die vergoeding dan moet zijn, staat in het wetsvoorstel niets vermeld.

De toezichthouder op de energiemarkt, de ACM, heeft aangegeven dat dit duidelijker in het wetsvoorstel moet komen te staan. De ACM is voorstander van een minimumvergoeding, zodat geen discussie kan ontstaan over wat ‘redelijk’ is. De ACM geeft ook aan dat het wetsvoorstel ‘uitvoerbaar en handhaafbaar is’ en daarmee lijkt ook de ACM in ieder geval geen obstakel te zijn in de uitvoering van het wetsvoorstel voor afschaffing van de salderingsregeling.

Blijven zonnepanelen aantrekkelijk?

Door het afschaffen van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen waarschijnlijk langer. Hoe lang is onduidelijk omdat dat afhankelijk is van de vergoeding die er moet komen voor teruggeleverde stroom. Het is dus niet mogelijk om een betrouwbaar beeld te krijgen van de terugverdientijd als je nu zonnepanelen overweegt.

Dat betekent niet dat je zonnepanelen helemaal af moet schrijven. Zeker niet als je rekening houdt met een paar belangrijke aandachtspunten:

  • stem de capaciteit van je zonnepanelen of op je totale stroomverbruik
  • leg dus niet meer zonnepanelen op je dak dan je nodig hebt
  • stel de ligging van je zonnepanelen ten opzichte van de zon af op momenten waarop je de meeste stroom verbruikt
  • verbruik zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct, want de stroom die je niet van het stroomnet afneemt, betaal je ook niet

Zoek je meer praktische tips als je in deze onzekere tijd toch zonnepanelen overweegt? Lees dan ons artikel!

Tot slot: het goede nieuws is dat de salderingsregeling nog minimaal ruim twee jaar bestaat. Zo snel mogelijk zonnepanelen aanschaffen en nog snel profiteren is dus ook een optie!

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?