Faasse en Fermont: de rol van de makelaar verandert
De rol van de makelaar verandert door het steeds groter wordende belang van duurzaamheid. Paul Fermont van Faasse en Fermont makelaars kan erover meepraten. “In het makelaarsvak is een gedegen kennis van het verduurzamen van woningen tegenwoordig onmisbaar.” Natuurlijk is ook het hagelnieuwe kantoor van het Zeeuwse makelaarsbedrijf in Middelburg volledig duurzaam gebouwd.
Duurzaamheid brengt mooie uitdagingen met zich mee. De Zeeuwse makelaar Paul Fermont kent ze uit de praktijk. “Duurzaamheid speelt bij nieuwbouw een steeds prominentere rol. De regelgeving voor nieuwbouw dwingt dat af. Dat is goed te zien in onze recente projecten in Middelburg maar begon al bij oudere projecten in Goes.”
Bestaande woningen
Bij bestaande woningen gaat het vooral om de energiekosten. Hoe lager die kosten, hoe meer profijt een koper kan hebben. Lagere kosten brengen hogere prijzen. Fermont: “Het is wel van belang dat de duurzaamheidsmaatregelen esthetisch netjes verwerkt worden. Volledig zwarte zonnepanelen die netjes geclusterd op het dak liggen en wegvallen tegen zwarte dakpannen bijvoorbeeld. Daar kijk je immers tegenaan en ze bepalen het gezicht van het huis.”
Veranderde rol
Duurzaamheid is al lang niet meer een stoffig onderwerp of een ver-van-je-bed-show. Fermont geeft aan dat het zo’n twintig jaar geleden lastig was een project onder de noemer ‘duurzaam’ te verkopen. “Een project in Goes dat eerst met het thema ‘duurzaam’ op de markt kwam verkocht nauwelijks. Slechts één koper vond dat interessant. Exact hetzelfde project, maar met een andere marktbenadering als regulier project, verkocht wél. Dat is nu echt anders. Kopers vinden duurzaamheid belangrijk en verwachten van een makelaar de nodige kennis op dat gebied. Onze rol daarin is echt veranderd.”
Energiezuinig kantoor
Maar niet alleen in de projecten die Faasse en Fermont verkoopt speelt duurzaamheid een belangrijk rol, ook het nieuwe kantoor van het bedrijf in Middelburg is energiezuinig gebouwd. ”Als je in deze tijd nieuw bouwt, dan is duurzaamheid voor mij de standaard. Wij hebben het pand voor onszelf gebouwd en andere delen van het pand verhuren we aan derden. Het is voor die derden dan erg gunstig als bijvoorbeeld de energiekosten zeer laag zijn. Dat scheelt in de kosten per medewerker en in je huisvestingslasten. Hierdoor heeft de huurder meer ruimte voor andere investeringen of gewoonweg meer winst. Daarnaast moeten wij met z’n allen gewoon geen gebruik meer willen maken van fossiele brandstoffen als dat niet nodig is.”
Hart voor de regio
Mede daarom heeft de makelaar heeft gekozen voor DELTA als energieleverancier. DELTA levert uitsluitend 100% groene stroom, opgewekt met wind, water en zon. Bovendien gelooft Fermont in regionale verbondenheid, zeker in Zeeland. Heeft hij de mogelijkheid om de groene stroom uit eigen werkgebied te halen, dan zal hij dat niet nalaten. ”Als rasechte Zeeuw, die op verschillende plekken in Zeeland heeft gewoond, heb ik niet eens aan een andere energieleverancier gedacht. Ik vind dat DELTA innovatief bezig is, met hart voor de regio.”
Duurzaamheid speelt bij nieuwbouw een steeds prominentere rol. De regelgeving voor nieuwbouw dwingt die rol af.