Verduurzamingssubsidies: dit is nieuw in 2024

Als je je bedrijfspand wilt verduurzamen dan kan je in veel gevallen een beroep doen op de zogenaamde ISDE-subsidies van de overheid. Ieder jaar verandert er wel iets in deze subsidies, dus daarom zetten we de wijzigingen even voor je op een rijtje. Alle informatie over de ISDE-subsidie voor ondernemers vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Warmtepompen

Vanaf 1 januari 2024 krijg je alleen subsidie op een warmtepomp als die warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft. De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger zijn wel structureel met 450 euro verhoogd.

De bonus van 450 euro die eerder werd gegeven op extra energiezuinige warmtepompen komt daarmee te vervallen. Voor warmtepompen met een A+++ label geldt voortaan wel een aanvullende bonus van 225 euro.

De overheidssubsidie op warmtepompen blijft erg interessant, want de subsidie loopt al snel op tot 25 á 30 procent van het totale aankoopbedrag van een warmtepomp. Heb je in 2023 een warmtepomp gekocht met een A+ of lager label, dan kom je toch nog in aanmerking voor subsidie als u je die warmtepomp in 2024 laat installeren. De aankoopdatum is dus leidend.

Zonneboilers

De subsidie op grotere zonneboilers gaat vanaf 1 januari 2024 omlaag. Op zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot 10 vierkante meter ontvang je 0,55 euro per kWh subsidie. Dat was tot nu tot 1,02 euro.

Zijn de zonnecollectoren van je zonneboiler groter dan 10 vierkante meter, dan ontvang je 0,28 euro subsidie. Dit was eerder 0,45 euro. De subsidie op zonneboilers wordt verlaagd omdat de subsidie in verhouding te hoog was.

Zonnepanelen

De ISDE-subsidie op zonnepanelen vervalt voor ondernemers volledig. Deze subsidie maakte het transformeren van je bedrijfsdak naar een zonnedak erg aantrekkelijk. Heel veel ondernemers maakten er gebruik van. Wel kunnen ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting gebruik blijven maken van de Energie Investerings Aftrek (EIA) als ze zonnepanelen aanschaffen.

Kleine windmolens

De overheid heeft besloten om de subsidie voor kleine windmolens bij bedrijfspanden wel te verlengen. Met name bij agrarische bedrijven zie je steeds vaker van deze kleine windmolens staan.

Het grote voordeel ten opzichte van zonnepanelen is dat windmolens ook in de zon-arme maanden voldoende stroom op blijven wekken. En juist dat zijn de maanden waarin warmtepompen de meeste stroom vragen. Op basis van je stroomverbruik kan een kleine windmolen dus prima in het verduurzamingsplaatje van je bedrijf passen.

Duurzame DELTA Deals

Ben je ondernemer en heb je al energie van DELTA? Dan heb je automatisch recht op aantrekkelijke kortingen op onder andere isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals, in samenwerking met installatiepartner Saman Groep, isolatiepartner ISOenergy, ledpartner LuxImprove en laadpartner Vattenfall InCharge.