De vier meest gestelde vragen over ledverlichting

DELTA Energie heeft in LuxImprove uit Kruiningen de ideale partner voor ledverlichting voor de zakelijke markt gevonden. LuxImprove ontzorgt bedrijven al meer dan tien jaar op het gebied van ledverlichting. In de praktijk blijkt de kennis over ledverlichting bij ondernemers vaak nog beperkt. Accountmanager Stefan Dekker van LuxImprove deelt met ons de vier vragen die hem tijdens zijn contacten met klanten het meest gesteld worden.

1. Waarom zou ik op led overstappen? Ik ben tevreden met mijn huidige verlichting.

“Het antwoord op die vraag is simpel: het stroomverbruik van led is vele malen lager dan dat van traditionele verlichting en bij hoge energieprijzen is dat goed nieuws. Met de huidige energietarieven heb je je investering in led snel terugverdiend: in een gemiddelde situatie binnen één tot twee jaar. Door die interessante terugverdientijden van led laat je in feite iedere week dat je wacht geld liggen. Het aanbrengen van ledverlichting is bovendien in veel gevallen eenvoudig. Meestal is zelf vervangen goed mogelijk. Lukt dat niet, dan kunnen we de klant geheel ontzorgen samen met onze installatiepartners.”

2. Welke voordelen, anders dan energiebesparing, heeft ledverlichting ten opzichte van traditionele verlichting?

“Mensen denken nog vaak dat ledlicht blauw en koud is en dat je het niet kunt dimmen. Er is de afgelopen jaren heel veel veranderd op het gebied van ledverlichting en deze vooroordelen gelden zeker niet meer. Inmiddels kunnen we eindeloos variëren met kleuren en ook dimmen is geen probleem meer. Het aantal mogelijkheden is juist veel groter dan bij traditionele verlichting. Zo groot dat je als klant misschien al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom komen we graag bij onze klanten langs om hun situatie te bekijken en een gedegen advies uit te brengen.”

3. Kan ik ledverlichting toepassen in mijn huidige armaturen?

“Het is mogelijk om je huidige armatuur om te bouwen en alleen de buis te vervangen, maar omdat daar ook nadelen aan verbonden zijn adviseren we dat meestal niet. Wat je namelijk doet zijn bestaande armaturen gebruiken voor iets waarvoor het oorspronkelijk niet gemaakt is. Je bouwt de armaturen voor een deel om, waardoor het CE-keurmerk vervalt. Dat betekent dat degene die het aanpast verantwoordelijk is als er iets mis gaat. Je doet bij ombouw dus eigenlijk een consessie aan veiligheid. Daarom adviseren we altijd om ook de armaturen te vervangen als je wilt overstappen op ledverlichting.”

4. Heeft ledverlichting een ander lichtbeeld?

“De kwaliteit van traditionele verlichting neemt in de loop van de jaren sterk af. Dat heb je niet snel in de gaten omdat het geleidelijk gebeurt. Vervang je die door ledverlichting, dan kan het zijn dat je even moet wennen aan het nieuwe lichtbeeld. We adviseren klanten altijd om twee weken de tijd te nemen om aan het ledlicht te wennen. Normaal gesproken willen mensen daarna niet anders meer.”

“Wij houden ons aan de voorgeschreven lux-waarden voor de lichtopbrengst en die zijn er niet voor niets: goede verlichting houdt je alerter en actiever op je werk en is veel minder vermoeiend voor je ogen. Ledlicht biedt voor iedere situatie een goede oplossing en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Steeds meer bedrijven willen bijvoorbeeld in hun kantine meer sfeerverlichting omdat het ook een ontmoetingsplek is. Dat zachtere, warmere licht is ook prima te realiseren met led.”

DELTA Ledverlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol bij energiebesparing. Met ledverlichting bespaar je namelijk fors ten opzichte van traditionele tl- en halogeenverlichting. Samen met onze ledpartner LuxImprove biedt DELTA Energie een breed aanbod aan verlichting mét exclusief voor klanten 5% factuurkorting.