TEK: tegemoetkoming in de energiekosten voor ondernemers

Van 21 maart 09:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur kun je als ondernemer een aanvraag indienen om deel te nemen aan de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb, kortweg TEK. Met deze regeling krijg je een tegemoetkoming in de energiekosten als je veel energie verbruikt. Zijn je energiekosten minimaal 7% van je omzet, dan kom je in aanmerking voor deze regeling. Je kunt dan tot 50% van je gestegen energiekosten terugkrijgen. 

De regeling is bedoeld voor bedrijven, maar ook voor stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zorgt voor de uitvoering van de regeling.

Aanvragen kan dus van 21 maart 09:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur. Je kunt dan met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023.

Wanneer kan ik deelnemen?

Je kunt deelnemen als je energiekosten minimaal 7 procent van je omzet zijn. Als je bedrijf aan de voorwaarden voldoet, krijg je tot 50 procent van de gestegen energiekosten terug. Hier vind je voorbeelden die uitleggen hoe de overheid bepaalt of je voldoet aan de eisen en hoe de overheid het voorschotbedrag en de definitieve subsidie berekent:

De voorwaarden waar je aan moet voldoen

  • De energiekosten zijn minimaal 7% van je omzet.
  • Je  bedrijf is gevestigd in Nederland en je hebt een KvK-inschrijving.
  • Je bedrijf is uiterlijk op 31 december 2022 ingeschreven bij KVK.
  • Je bedrijf voldoet aan de definitie van een mkb-bedrijf.
  • Je hebt een zakelijk energiecontract (het contract staat op naam van je bedrijf).

Aanvullende subsidievoorwaarden

  • Heb je een tegemoetkoming gekregen door het prijsplafond, dan wordt dit in mindering gebracht op jouw TEK-subsidie. Dit geldt ook voor de 190 euro die je in november en december kreeg via je energieleverancier.
  • Lever je stroom terug aan het net, dan gaat dit van je verbruik af.

TEK aanvragen

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden bij de RVO. Voor de aanvraag heb je eHerkenning niveau 3 met machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger) nodig. Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan mag je ook inloggen met DigiD. Aanvragen kan van 21 maart 09:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur. Je kunt dan met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023.

Belangrijk: zorg voor de juiste gegevens bij DELTA!

Als je klant bent bij DELTA Energie, zal de overheid gegevens bij ons opvragen als je een aanvraag doet om van de TEK gebruik te maken. Daarom is het belangrijk dat je KvK-nummer bij ons bekend is, anders kan de aanvraag vertraging oplopen. Kijk daarom in MijnDELTA of wij je KvK-nummer hebben en vul het zo nodig aan.