Laat zien hoeveel energie je bespaart: hoe werkt de informatieplicht energiebesparing?

Bedrijven en organisaties die jaarlijks een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken, moeten maatregelen nemen om energie te besparen. Vóór 1 juli 2019 moesten zij bovendien aan de overheid doorgeven welke maatregelen ze nemen. Hoe weet je of jouw bedrijf aan de informatieplicht energiebesparing moet voldoen en hoe geef je de maatregelen door?

Het bedrijfsleven en de overheid zijn hard bezig energie te besparen. Om de CO2-reductie in Nederland een extra impuls te geven, is de energiebesparingsplicht ingesteld. De maatregelen die hierin worden genomen, hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder en verdienen zich dus snel terug. Vanaf 1 juli 2019 moeten bedrijven en instellingen die aan de energiebesparingsplicht moeten voldoen ook aan de overheid rapporteren welke maatregelen ze hebben genomen.

Wanneer kom je in aanmerking?

Gebruikt je organisatie 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas of meer per jaar? Dan moet je voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Dat houdt in dat je moet melden welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit had je vóór 1 juli 2019 moeten doen. Heb je dat nog niet gedaan? Doe het dan alsnog zo snel mogelijk.

Stappenplan

Hoe zie je of je bedrijf een informatieplicht heeft? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een stappenplan gemaakt waarin je gemakkelijk kunt zien of je bedrijf een informatieplicht heeft. Om dit in te vullen, heb je je jaarlijkse verbruik van elektriciteit en aardgas nodig. Let op: het gaat hierbij om het totale energieverbruik. Dat betekent dat je zelf opgewekte en zelf verbruikte hernieuwbare energie (bijvoorbeeld van zonnepanelen of windmolens) hier niet van af mag trekken.

Maatregelen doorgeven

Wanneer je in aanmerking komt voor de informatieplicht, moet je bij de overheid aangeven welke maatregelen je neemt. Om de maatregelen te rapporteren, moet je je identificeren met eHerkenning niveau 1. Er is een video met uitleg over het aanvragen van eHerkenning. Houd er rekening mee dat de levertijd minimaal vijf werkdagen is en dat er kosten aan verbonden zijn (5 tot 22 euro per jaar, afhankelijk van de leverancier).

De RVO heeft voor iedere bedrijfstak een lijst met erkende maatregelen opgesteld. De maatregelen uit deze lijst rapporteer je bij het eLoket van de RVO. Het RVO heeft bovendien een aantal handige tips opgesteld.

DELTA regelt het voor u

Vindt u dat allemaal wat te ingewikkeld en heeft u het op dit moment al druk genoeg met uw bedrijf? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Daarom bieden we de DELTA Informatieplicht Service. Wij regelen, op basis van een machtiging, alles voor u wat nodig is om aan de Informatieplicht Energiebesparing te voldoen. Van het adviseren over de meest passende energiebesparingsmaatregelen tot het indienen van het rapport bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

DELTA Informatieplicht Service

Moet uw organisatie voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing? En vindt u dat maar ingewikkeld en tijdrovend? DELTA Energie neemt het volledige traject voor u uit handen met de DELTA Informatieplicht Service.