Energie in 2024 duurder door stijgende energiebelasting en netbeheerkosten

De energienota wordt in 2024 hoger. Niet omdat inkoopprijzen voor energie hoger worden, maar wel omdat de energiebelasting en de netbeheerkosten stijgen. Het zijn dus vooral de overheid en de netbeheerder die ervoor zorgen dat je energiekosten komend jaar stijgen.

Veranderingen in de energiebelasting en netbeheerkosten gelden altijd: als je een contract met variabele prijzen hebt, maar ook als je een contract met vaste prijzen hebt. We zetten de wijzigingen voor je op een rijtje. Tenzij anders vermeld zijn alle bedragen exclusief btw.

Prijsplafond verdwijnt

Het prijsplafond voor energie dat heel 2023 van kracht was, verdwijnt vanaf 1 januari 2024. De prijsplafonds lagen op 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro voor een kWh stroom (inclusief btw). Dat betekent dat je voor je totale energieverbruik vanaf 1 januari 2024 gewoon weer de prijzen betaalt die bij je energiecontract horen.

Energiebelasting op gas stijgt

De overheid wil het gasverbruik verder verminderen. Daarom voert de overheid de energiebelasting op gas in 2024 verder op, in de hoop dat steeds meer ondernemers kiezen voor een warmtepomp als verwarming voor hun bedrijfspand. De energiebelasting op gas stijgt daarom met 9,3 eurocent per kuub. Een bedrijf met een verbruik van 2.175 kuub gas gaat daardoor ruim 202 euro meer betalen.

Energiebelasting op stroom daalt

De energiebelasting op stroom daalt in 2024 beperkt met 1,7 cent per kWh stroom. Dat betekent dat een bedrijf met een jaarlijks stroomverbruik van 6.800 kWh in 2024 afgerond 117 euro aan energiebelasting minder betaalt.

Vermindering energiebelasting stijgt

Omdat stroom een basisbehoefte is heeft ieder bedrijf met een stroomaansluiting recht op vermindering energiebelasting. Deze belastingteruggave bedroeg in 2023 493,27 euro en stijgt in 2024 naar 521,81 euro. Je krijgt dus 28,54 euro meer belasting terug. Dit wordt op je jaarnota verrekend.

Netbeheerkosten stijgen

De kosten voor beheer van het stroomnetwerk in Nederland stijgen. Bovendien moet er flink geïnvesteerd worden in het stroomnet. De netbeheerkosten die je via je energienota aan je regionale netbeheerder betaalt, stijgen dus ook. De netbeheerkosten van de Zeeuwse netbeheerder Stedin voor een 3×25 Ampère en G4/G6-aansluiting stijgen in 2024 naar 535,97 euro. Dat is een stijging van 71,85 euro op jaarbasis. Heb je een andere netbeheerder dan Stedin? Kijk dan even op de website van je netbeheerder voor de netbeheerkosten in jouw regio.

Totale stijging

Onder de streep ga je (op basis van de genoemde verbruiken én als je stroom én gas hebt) in totaal 129,15 euro meer betalen voor energiebelasting en netwerkkosten (exclusief btw). En let op: over je energiebelasting en netwerkkosten betaal je ook nog btw. Opgeteld maken de energiebelasting, btw en netbeheerkosten ongeveer de helft van je energienota uit.