Café-Restaurant Soif: lokale, biologische gerechten én een glimlach

Café-Restaurant Soif is al twintig jaar een begrip in Vlissingen. Logisch, want wie houdt er niet van een menukaart vol lekker eten, de allerbeste Spaanse wijnen en bediening met een glimlach? Aan het roer staat Annika Meijboom, die onlangs koos voor groene stroom van DELTA.

Wijncafé

“We zijn een jaar of vijf geleden ook een wijncafé geworden,” vertelt Annika trots. “Nederlandse restaurants en cafés hebben grote biermerken op de gevel, maar tijdens een vakantie in Spanje zag ik dat veel restaurants dat juist doen met lokale wijnmakers. Ik wist meteen: dat wil ik ook. Nu schenken we exclusief wijnen van Bodega Vicente Gandia, de grootste wijnmaker uit de regio Valencia.”

Lokale producten

Bij goede wijn hoort lekker eten. Dan ben jij bij Soif aan het goede adres. Klanten smullen al jaren van al het lekkers op de kaart, zoals de Zeeuwse of de sappige, huisgemaakte hamburger van puur Zeeuws rundvlees. “We werken het liefst met lokale, biologische producten. Het is zonde als je ingrediënten honderden kilometers moeten afleggen voordat ze op je bord liggen. Dat lange transport is niet goed voor de smaak, en al helemaal niet voor het milieu. Je CO2-voetafdruk wordt er alleen maar groter van en dat is iets wat ik juist niet wil. Liever iets goeds van dichtbij, dan goedkoop van ver.”

Energie van DELTA

Precies de reden dat Annika onlangs ook koos om groene stroom van DELTA te gebruiken in het restaurant. “Toen ons vorige contract afliep, was de keuze voor een lokaal bedrijf dat duurzaamheid belangrijk vindt snel gemaakt. Tot nu toe bevalt het heel goed, en het is ook goedkoper dan de vorige aanbieder.” Daarna, enthousiast: “En Zeeuwen moeten elkaar wel een beetje blijven helpen, toch?”

Elkaar blijven helpen

En mensen helpen, dat doet Annika zeker. In 2017 startte ze een inzamelingsactie voor de voedselbank door gasten één euro extra in rekening te brengen. Dat leverde genoeg geld op om 640 klanten van de voedselbank een driegangendiner aan te bieden tijdens de kerstdagen. “En dan niet allemaal tegelijk alsof het een kantine was; iedereen kon net als normale gasten gewoon reserveren en langskomen wanneer ze daar zin in hadden. Dat was echt ontzettend bijzonder en heel leuk om te doen.”