Waarom een nieuwe cv-ketel flink voordeel oplevert

De meeste mensen kopen pas een nieuwe cv-ketel wanneer de oude het heeft begeven. Tóch kan het zinvol zijn om al aan een nieuwe ketel te denken als je bestaande ketel nog goed werkt. Vooral omdat je flink kunt besparen op je energierekening. Wat zijn de voordelen van een nieuwe cv-ketel?

De gemiddelde cv-ketel gaat twaalf tot vijftien jaar mee. Als het einde van die periode nadert, zou je eigenlijk ieder jaar bij de onderhoudsbeurt even moeten nadenken of het niet een goed idee is om de ketel te vervangen, zegt energiespecialist Sjaak Vogel. "De installateur kan daar natuurlijk bij adviseren. Preventief vervangen van je ketel lijkt misschien onlogisch, toch kan het financieel voordelig zijn. Bovendien ben je weer een aantal jaren verzekerd van comfortabele warmte in huis."

Veel besparen

Als er de afgelopen jaren iets is verbeterd aan cv-ketels, is het dat ze enorm veel geld besparen op de energierekening. Hoogrendement-combiketels zijn een stuk zuiniger dan traditionele hoogrendement-ketels (HR) doordat ze nu ook rendement op het warmwater-deel leveren.

Heb je nog geen HR-ketel, dan kun je met zo'n nieuwe ketel wel 30 procent besparen. Heb je al wel een HR-ketel en koop je een nieuwe, dan is een besparing van 10 procent goed mogelijk. "Dit soort ketels haalt veel meer rendement uit een kuub gas. Met de verwachte prijsstijging van gas is dat mooi meegenomen. Ook het opwarmen van water gaat veel efficiënter. De ketels houden geen grote hoeveelheden water meer op temperatuur op momenten dat dat niet nodig is."

Meer comfort

Moderne cv-ketels zorgen ook voor meer comfort dan traditionele. De regelingen zijn vaak een stuk verfijnder. Het opwarmen gaat gelijkmatiger en minder 'op volle kracht vooruit', waardoor temperatuurschommelingen nauwelijks meer voorkomen. Daarnaast zijn de ketels van nu een stuk compacter uitgevoerd dan de vorige generaties.

Klaar voor de toekomst

Veel mensen vragen zich af of ze met het oog op een toekomst zonder gas wel een nieuwe cv-ketel moeten aanschaffen. Volgens Sjaak Vogel is het nu nog steeds de moeite waard. "Wel kun je bij een nieuwe ketel een hybride warmtepomp laten plaatsen. Het is een klein apparaatje dat naast je ketel wordt geplaatst en waarmee je 50 tot 70 procent kunt besparen op de op gas voor verwarming. Wel heb je een buitendeel nodig om de buitenlucht kwijt te kunnen. Omdat dit een wat zoemend geluid maakt, moet je dit ergens kwijt kunnen op een plaats waar dat niet storend is."

Wanneer je verwacht dat je binnen de levensduur van je volgende cv-ketel van het gas af moet of kunt, is tijdelijke huur van een cv-ketel een goede optie. Een voordeel hiervan is natuurlijk ook dat je niet in één keer het aankoopbedrag voor een nieuwe ketel hoeft te betalen.

Tip: ook al sta je nu in de zomerstand en is het laatste waar je aan denkt een nieuwe cv-ketel. Als je je cv-ketel wilt vervangen is het daar nú de tijd voor. Je komt nu niet in de kou te zitten én je profiteert de hele aankomende winter al van een lager energieverbruik!