Waarom een nieuwe cv-ketel nog steeds voordeel oplevert

De meeste mensen kopen pas een nieuwe cv-ketel wanneer de oude het heeft begeven. Tóch kan het zinvol zijn om al aan een nieuwe ketel te denken als je bestaande ketel nog goed werkt. Vooral omdat je flink kunt besparen op je energierekening. Wat zijn de voordelen van een nieuwe cv-ketel?

De gemiddelde cv-ketel gaat twaalf tot vijftien jaar mee. Als het einde van die periode nadert, zou je eigenlijk ieder jaar bij de onderhoudsbeurt even moeten nadenken of het niet een goed idee is om de ketel te vervangen, zegt energieadviseur Sjaak Vogel van DELTA. “Preventief vervangen van je ketel lijkt misschien onlogisch, toch kan het financieel voordelig zijn. Bovendien ben je weer een aantal jaren verzekerd van comfortabele warmte in huis.”

Veel besparen

Als er de afgelopen jaren iets is verbeterd aan cv-ketels, is het dat ze enorm veel geld besparen op de energierekening. Hoogrendement-combiketels zijn een stuk zuiniger dan traditionele hoogrendement-ketels (hr) doordat ze nu ook rendement op het warmwater-deel leveren.

Heb je nog geen hr-ketel, dan kun je met zo’n nieuwe ketel wel 30 procent besparen. Heb je al wel een hr-ketel en koop je een nieuwe, dan is een besparing van tien procent nog steeds goed mogelijk. “De nieuwe generatie cv-ketels haalt veel meer rendement uit een kuub gas. Met de verwachte prijsstijging van gas is dat mooi meegenomen. Ook het opwarmen van water gaat veel efficiënter. De ketels houden geen grote hoeveelheden water meer op temperatuur op momenten dat dat niet nodig is.”

Meer comfort

Moderne cv-ketels zorgen ook voor meer comfort dan traditionele. Ze werken doorgaans een stuk verfijnder. Het opwarmen gaat gelijkmatiger (modulerend) en minder ‘op volle kracht vooruit’, waardoor temperatuurschommelingen nauwelijks meer voorkomen. Daarnaast zijn de ketels van nu een stuk compacter uitgevoerd dan de vorige generaties.

Klaar voor de toekomst

Veel mensen vragen zich af of ze met het oog op een toekomst zonder gas wel een nieuwe cv-ketel moeten aanschaffen. Volgens Sjaak Vogel is een nieuwe cv-ketel nog steeds de moeite waard. “Het blijft de financieel meest aantrekkelijke optie. De kans dat je in de komende tien tot vijftien jaar van het gas af moet is nog niet heel groot. Ja, in de komende jaren zullen de eerste proefwijken van het gas af gaan. Als je zekerheid wilt, informeer dan bij je gemeente wat de plannen zijn voor jouw wijk of dorp.”

Alternatieven

“Als je toch een stap wilt zetten kun je naast je cv-ketel een hybride warmtepomp laten plaatsen”, aldus Sjaak. “Daarmee kun je 50 tot 70 procent besparen op je gaskosten voor verwarming. Wel heeft een warmtepomp een buitenunit nodig om lucht af te voeren. Die unit maakt vaak een wat zoemend geluid en dus kan je die het beste plaatsen op een plek waar dat niet storend is. Bovendien is een warmtepomp bijna twee keer zo duur als een cv-ketel. Het moet dus ook wel in je budget passen.”

Cv-ketel huren

Heb je geen potje achter de hand om je cv-ketel te vervangen? Dan is het huren van een cv-ketel een optie. Je hoeft dan niet in één keer het aankoopbedrag voor een nieuwe cv-ketel neer te leggen. Vaak is een onderhoudsabonnement inbegrepen. Als je een cv-ketel huurt dan verwarm je écht zorgeloos.

Tip: denk vooruit! Een cv-ketel vervangen doe je het beste in de zomer. In ieder geval in dat deel van het jaar waarin je je cv-ketel niet of nauwelijks voor verwarming van je huis gebruikt. Zo kom je niet in de kou te zitten en profiteer je de hele aankomende winter al van een lager energieverbruik!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!