Waarom een cv-ketel een goed (tijdelijk) alternatief is

Pas in 2026 wordt het verplicht om bij het vervangen van een cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Dat is een warmtepomp die z’n werk doet samen met een losse cv-ketel óf zelf bestaat uit een warmtepomp en een cv-ketel. Maar wat moet je doen als je nu een nieuwe verwarmingsinstallatie nodig hebt? Moet je dan ook al voor een hybride warmtepomp kiezen of is een nieuwe cv-ketel óók een toekomstbestendige oplossing?

Stel je voor: je cv-ketel gaat kapot of je wilt gewoon snel die 20 jaar oude cv-ketel vervangen door een zuiniger exemplaar om te besparen op je stookkosten. Dat gas is immers duur genoeg en ieder tientje dat je bespaart is meegenomen. Moet je je dan schuldig voelen als je een nieuwe cv-ketel aanschaft? Want een hybride warmtepomp wordt immers de standaard vanaf 2026.

Lang niet altijd verplicht

Geen paniek! Er is een grote ‘maar’ in dit verhaal. Want hoewel de overheid het bericht over de verplichte hybride warmtepomp met veel bombarie naar buiten bracht, blijkt dat in praktijk de soep niet zo heet wordt gegeten als dat hij wordt opgediend. De verplichting geldt namelijk alleen als je een hybride warmtepomp binnen zeven jaar kunt terugverdienen. Voor een groot deel van de huishoudens is dat geen haalbare kaart. Ook geldt de verplichting niet als je in een appartement woont.

Hybrid ready

Kortom: in veel gevallen blijft een nieuwe cv-ketel gewoon een optie als je je huidige cv-ketel wilt vervangen. Daar komt bij dat heel veel nieuwe cv-ketels tegenwoordig ‘hybrid ready’ zijn. Ze zijn geschikt om te functioneren samen met een hybride warmtepomp. Ideaal, want je kunt gewoon een nieuwe cv-ketel aanschaffen en over een door jezelf te bepalen aantal jaren er een hybride warmtepomp naast hangen. Het grootste deel van de bestaande woningen in Nederland kan met een hybride warmtepomp prima verwarmd worden, mits ze voldoende geïsoleerd zijn.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp doet z’n werk in combinatie met een cv-ketel. Het grootste deel van het jaar verwarmt de hybride warmtepomp je huis. Je verbruikt dan dus geen gas meer voor verwarming van je woning. Pas als het écht koud wordt, dan springt de cv-ketel nog bij. Een hybride warmtepomp heb je in twee vormen: een volledig geïntegreerd apparaat waarin een warmtepomp en cv-ketel zitten of een losse warmtepomp die je naast een daarvoor geschikte cv-ketel hangt.

Toekomstbestendig

Met andere woorden: als je nu een nieuwe cv-ketel aanschaft hoef je je zéker niet te schamen! Want ook een nieuwe cv-ketel is, als hij geschikt is om samen met een warmtepomp te werken, volledig toekomstbestendig! Je stapt dan alleen in fases over doordat je er op een later moment een hybride warmtepomp naast hangt. Maar tot die tijd geniet je wel alvast van het comfort en de gasbesparing (doorgaans zo’n 10% tot 15%) die een nieuwe cv-ketel je opleveren. Zet je toch liever direct een grote stap als het gaat om besparing op je gasverbruik, dan kan je natuurlijk direct een hybride warmtepomp aanschaffen.

TIP: Het is wél handig om vooraf na te denken over de plek waar een nieuwe cv-ketel komt te hangen. Zorg dat er voldoende plaats is om er een hybride warmtepomp naast te hangen. Laat daar eventueel ook het leidingwerk op aanpassen als dat nodig is. Als je via DELTA je nieuwe cv-ketel bestelt kan een adviseur van onze installatiepartner Saman Groep daar natuurlijk over meedenken.

DELTA Cv-ketels

Toe aan een nieuwe cv-ketel? Bij DELTA huur of koop je eenvoudig een A-merk cv-ketel tegen concurrerende prijzen. Heb je energie van DELTA? Dan krijg je bovendien exclusieve korting!